De förgätna del 37 - Mustang Ferguson 4x4

Fyrhjulsdriven Mustang? Ja det fanns faktiskt några stycken.

             

Brittiska Ferguson är mest kända som traktortillverkare, och därifrån förfinades deras patenterade karftöverföringssytem till att kunna anpassas i personbilar. Fyrhjulsdrift hade innan varit förbehållet lastbilar och otympliga terrängfordon. Ferguson gjorde det brukbart i bland annat Jensens GT-sportvagn FF, och en hel del konverteringar av Ford Zephyrs och Zodiacs och Transit för brittiska polisen.

1965 byggde Ferguson om två Mustanger till fyrhjulsdrift. Då deras fördelingslåda tog liten plats var modiferingarna av kardantunnel och infästningar inte så stora. De fick hjulupphängningar och dämpare avsedda för Shelbys. Tanken var att genom Ford erbjuda en reguljär modellserie av dessa fyrhjulsmussar, men kostaden för konverteringen landade på runt 1400 pund vilket blev för dyrt för marknaden.

En annan sak var att vänja folk vid hur diametralt annorlunda denna bil betedde sig mot en standard-Mustang, man testade prototyperna grundligt men kom inte fram till nån bra kompromiss för denna både rätt tunga och neutralstyrda bil. Men väggreppet var det absolut inget fel på, inte ens på snö och is. Men det var ovant för de som fick prova ut det. 

1969 byggde man trots det ytterligare fyra fyrhjulsmussar som utprovades noggrant. Men fortfarnde en helt annorlunda bil bil att köra enligt samtida tester. den superba väghållninge skulle anses vara perfekt för racing, men då bilen saknade naturlig "respons" och var fullständigt neutralstyrd så föll den inte det klientelet i smaken heller. Prestandan var det dock inget fel på, på halt underlag (!) mättes 0-100 på 7,67 sekunder, och toppfarten som kom att automatiskt begränsas av Ferguson-diffen angavs til 210km/h

Överlevande bilar? ingen vad jag vet.

Fergusons sinnrika differental  passade smidigt i Mustangen , prislappen gjorde det dock inte
                               

Kommentarer
Postat av: Jukka Heikkinen

Hej!

Bodde några år i England och i Goodwood Festival of Speed, år 2000 var en vit Ferguson-Mustang. Samma bil har också varit i artikel i någon engelsk biltidning, Classic & Sportscar kanske?

Mvh

Jukka

2008-12-23 @ 00:56:31
Postat av: Mårten

det är nog den vita Mussen jag har bild på där,för just den var tydligen å vimsade i tidningarna då på tiden.

kul att du kommentera och tack för info, då borde alltså minst en av dom va i livet, one down five to go !


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback