En reseberättelse från nejden

Härryda, där jag bor ligger sådär 25 kilometer utanför Göteborg,orten  kan knappast kallas tätort, finns det nåt som heter glesort?  en rätt dimmig gräns om vart samhället börjar och slutar, men ändock har det fått ge namn åt hela kommunen vars säte ligger i Mölnlycke.  25 kilometer idag är inte mycket, men förr i världen var det ett vilt äventyr att ta sig ut och förbi trakterna häromkring som vi kan läsa i en fantastisk reseberättelse daterad 1840.

"Hvar och en som will färdas från Götheborg till Jönköping genom Borås råder jag allwarligen, att innan han begifwer sig på resan uppgöra alla sina affairer samt väl förse sin kantin emedan i bästa fall man bör bereda sig därpå, att få sitt åkdon sönderkört och twingas att i någon vedervärdig cyklops hydda tillbringa ett halft eller helt dygn; ty landswägens uselhet på de flesta ställen emellan Landwetter och Flässjums gästgifwaregårdar göro dessa försiktihetsmöt högst nödvändiga. Att köra i nyss upkörd stenig åker tror jag wara bättre än den wägen ty till wariationer på de sednare hörer, att stora kaflar äro lagda här och där i backarne, hwilkas afsatser gifwer den åkande en sann upplysning om enkalste sättet för biffsteks berednin, å hwilket ännu ingen lärer tagit patent, hwilket förundrar mig" 

Flässjum är dagens Bollebygd, dessa "kaflar" beskriver Dansereds lie i härryda, en brant väg som då på tiden alltså var kavlad, lagd med hyvlade stockar för boskapen att inte halka i leran... denne resenär var alltså inte helt nöjd med arrangemanget.  


Kommentarer
Postat av: Farbror Sid

Är det en bild på Bollebygds kyrka?

Postat av: Mårten

nej Härrydas, fast på 20-talet försvann toppen på tornet av nån okänd anledning Dansereds gård och lie till höger utanför bild.

2008-12-14 @ 15:10:14
URL: http://svammelsurium.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback