veckans boktips

Fredagsmys i regnbågssoffan igen, ni-na-ni-na-ni-na...

Först lite frågesport, nynnandet i den klassiska vinjetten har en förlaga. 5 poäng på vad låten heter egentligen, och fem ytterligare på artistens namn, och det är inte Stefan Mählqvist.


Jaktpiloterna

image235

av Len Deighton

Atlantis ISBN 91-7486-094-1

Len Deighton har skrivit en brilliant och mångsidig fackbok om den hektiska sommaren 1940 , när "The phoney war" övergick till blodigt allvar för de engelska  flygarna i RAF.  Flertalet fick fly hals över huvud från sina expeditionsbaser i Frankrike , och sen slåss mot en övermäktig motståndare dag som natt i de brittiska skyarna. 

Här får man följa med in i krigsministeriets korridorer, luftbevakarnas arbete i samverkan med det nya hemliga vapnet, radarn, de civila Londonborna i sin ständiga rädsla under Blitzen, Och man får även följa med Jaktflygarna själva på deras uppdrag i sina Spitfireplan.  
En oerhört faktaspäckad roman, eller en fullständig faktabok i romanform kan man beskriva denna mångsidiga bok om slaget om Storbritannien och dess nya hjältar, jaktpiloterna.
 

Kommentarer
Postat av: F

aah...denna bok läste jag..nej, "pluggade" jag in...sommaren mellan sexan och sjuan. Först senare undrade jag varför man har Spittar av en senare mark på omslaget...

Postat av: Mårten

mm, lite för många avgaspipor va? :)
vilken "mk" är det? 7:an?
Omslaget här är det svenska förlagets idé, har originalboken på engelska med, med en korrekt Spitfire på.
Egentligen var större delen av jaktflyget vid tiden Hurricanes, i filmen Battle of Britain fick dom lite problem med autenciteten enligt extra-materialet, det hade sparats massa Spitfires men ingen luftvärdig Hurricane, dom byggde ihop två, å klippte till det lite snyggt istället.

2008-03-02 @ 01:34:07
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: svensson

Var det inte Mikael Ramel som visslade...?

2008-03-02 @ 10:43:00
URL: http://lennart-svensson.blogspot.com/
Postat av: Mårten

Svensson: inga poäng på det :)

2008-03-02 @ 11:19:57
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: F

Det ser ut som Mk.IX eller tidiga Mk.XVI (den senare är en IX med en Packard-tillv Merlin), dessutom fyrbladiga proppar. Men det jag "tog" det först på är "sqn-indikatorkoden"; 7B - den känns mer som 1944 än -40...och "nationalmärket är också av senare standard.

Fyra/fem flygande Hurricanes fixades fram av Hamish Mahaddie till filmen, trots allt... :)

2008-03-03 @ 08:19:41
URL: http://lae.blogg.se
Postat av: Mårten

jupp, den tunna gula linjen runt kokarden kom väl under 1942.
så blir det när aningslösa layoutare får härja fritt.

2008-03-03 @ 09:37:38
URL: http://svammelsurium.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback