Mot Morokulien

Norr om Skillingmark ligger Morokulien, en plats jag allt som oftast paserar när man är uppe i trakterna. Det är för mig mycket enklare att köra genom Norge mot Charlottenberg än att ta sig dit från den svenska sidan.

1914 restes här ett fredsmonument för att tillstyrka den 100-åriga freden mellan Sverige och Norge, men för att göra detta så köptes marken loss av den svenska freds och skiljedomsföreningen och dess norska motsvarighet. Monumentet skulle byggas och bekostas tillsammans på gemensam mark.  Ett unikt projekt, speciellt året 1914 då Europa stod på randen till det första världskriget.Monumentet står precis på gränslinjen,och de sex hektar runtomkring står under en unik autonom juristiktion. Under andra världskriget var detta den enda plats svensk-norska par kunde ingå giftermål. Här gäller egna regler för handel och kommers, och både svensk och norsk polis har befogenheter här. Det finns en amatörradiostation som tekniskt sett ligger i Norge men är den enda utländksa station som har svensk anropskod.
 
Namnet Morokulien kom till 1959, och upphovsman till det var Lennart Hyland och Randi Kolstad i radioshown "Över alla Gränser"  Föervånansvärt nog så erkände både svenska och norska regeringarna självstyre i Morokulien, men bara för en vecka.

Sen återgick ansvart till det norska Fredslaget respektive svenska freds och skiljedomsföreningen, så var det fram till 2005 då det nu står under ansvar av Eda respektive Eidskogs kommuner, men med verksamhet och sin speciella integritet som mikrostat oförändrad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback