Översvämmningseländet (-kappbloggning: december -06)

Då jag försöker fylla tomrummet när bloggen var i träda så är det dags att sammanfatta läget av ett par dagar under december 2006 nu istället. I och för sig ahde jag inte kunnat ge speciellt mycket lägesuppdateringar då heller, då här var strömlöst titt som tätt. 

Strömavbrotten ja. Jag undrar på vilken firmafest man kom fram till besutet att lägga hela kommmunens viktigaste primära fördelningstation vid den lägsta möjliga på punkten vid kröken på en å.... 

Man kan säga att dom fick bokstavligen fiskarna varma när det där bygget small, och ån tog genvägen rätt igenom stationen. 

Men låt oss börja i Partille, detta är Säveån som tar sig en titt på omgivningarna utanför kanten.

image497

Den tittade även in i Arvidssons och Bostics gamla garage till höger för att sen slinka in på kina-haket brevid.
image498


Två dagar senare i Landvetter så har vi helt nya vattenflöden där det aldrig funnits sådana förut, Automan-hallen fick nog inte många kunder denna dagen. 
image501

I närheten, bakom byggvaruhuset PMG heter denna vägen ironisk nog Regnvägen... 
Den underminerades så illa att stora stycken av beläggningen slets loss och sköljdes med ner och ställde till med skada på vad som råkade stå ivägen. 
image502

Under natten kulminerade det med flertalet översvämmade vägar som tvingades stängas av då vattenmassorna vällde in över vägen stundals kilometerlånga sträckor. Vägen mellan Hindås och Härryda var helt stängd, men trots att vägverket stängt av med stora däckbarriärer, blinkande varningsljus och skyltning, så tvingades ändå polisen postera sig för att förhindra idioter från att till varje pris ta sig förbi.  För det gjorde en del, och det kunde slutat väldigt illa. 

Vägen mot Eskilsby, Lindome  hade samma probelm, medans vägen mellan Landvetter och Mölnlycke som är rätt tungt trafikerad, rasade ut i sjön. 

image503


En liten promenad runt Landvetter dagen efter, ger vid handen att vi har nog inte sett nåt liknande innan, Åstranden ligger precis vid en krök i Landvetterån, och har av gammal tradition alltid vart översvämmad på våren, men inte i December. 

image504

För att få något hum om vattennivån, så här en sommarbild med bron vid stationsgatan  under normala omständigheter, nåja, i allafall under byns årliga ankrace.  och den 12:e december 2006.

image505 image506

Ån tog en genväg bakom Åstranden också....
image507


En inte alltför klyftig parkering i anslutning till idrottsplatsen Landevi.
image508

Här är en väg av skylten och lyktorna att döma, ån går normalt i en fåra under en liten bro i bortre änden. 

image509

Så tar vi oss till Mölndal...  Ågatan heter passande nog den här vägen, den blev en å i sig självt. 
 image510

Här är Göteborgsvägen, normalt sett en livlig gång och cykelbana, fyra filer och dubbla spårvagnsspår, nånstans där under allt vatten alltså.
image511

I Mölnlycke så låg sotra delar av gamla Mölnlyce fabriker fullständigt under vattnet, slussarna längre upp i ån mot landvetetrsjön, höll förvisso, men det spelar ingen roll när vattnet väller över och förbi slussen. 

 Vattnet försade in i ena änden av byggnaderna och tillsammans med kontorsmateriel och möblemang ut genom andra änden,.
 image514  image513

vägen leder ut från Långenäs längsmed landvettersjön, in mot Mölnlycke, var under flera dagar avskiljt från civilisationen. men står det inte nåt därborta till vänster i vattnet? Jo... 
image515

Kommentarer
Postat av: Mårten

test


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback