premiärtisdag i Borås 2008

Nu är säsongen definitivt här och veckoträffarna rullar igång, 20:e maj var första turen för året ill Borås och stora torget för liten gemytlig sammankomst med diverse fordon.

En hel del fordon känns igen från tidigare år, och alltid en del nytt, som denna fina De Soto coupé från 1946. Och en Porsche 911 från 1977 parkerad brevid en A-Ford, en trevlig och brokig blandning av bilar på torget.
image1399 image1400
image1401 image1402
Tonvikten bland bilarna som samlas på torget är mer folkbilar än finbilar, inte desto mindre är enastående skick genomgående för dom alla. Att en Opel Ascona från 1973 överlevt i näst intill nyskick är närmast ett mysterium. Och en lite mer ovanlig syn är en Peugeot 504 coupé från 1972. dessa coupé och cabrioletmodeller av 504:an är helt olika den vanliga sedanen och är designade av Pininfarina.

Ännu mer ovanlig är den här fantastiska Jensen FF. denna modell misstas väldigt ofta för den snarlika och mer välkända Jensen Interceptor, men det rör sig om två helt olika bilar. FF byggdes mellan 1966 och 1971 i blott 320 exemplar och var något så ovanligt som en fyrhjulsdriven GT-bil . första fyrhjulsdrivna personbilen med ett system utvecklat av Dunlop-Maxaret som arbetade med nån slags elektromekanisk differential. Ferguson anpassade det för bruk i vanliga bilar och systemet hette då Ferguson Formula, därav namnet FF. Uppepå denna ovanliga mekanik så fick FF även ABS-bromsar vilket var långt före sin tid. Bilen är tung , över 1800 kilo och drivs av en 383" motor från Chrysler.  En FF fick på prov den monstruösa 426" hemimotorn men slopades, hjulupphängning och dämpning pallade inte med kraften från den, och dessutom skulle det bli vansinnigt dyrt. Dock kom en handfull FF:s att förses med 440" Magnum och Sixpack.  
image1403

Kommentarer
Postat av: Farbror Sid

snacka om hemmablind... jag missade både Almenäs och Torget...
får bättra mig.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback