Veckans boktips

Tag plats i regnbågssoffan för nu är det fredag igen!

Veckans boktips heter "Typhoon pilot" av Desmond Scott.
Secker&Warburg 1982
ISBN 0-436-44428-3
                  image1249  image1250

Desmond Scott kom från Nya Zeeland till England och Royal Air Force och kom inledningsvis att flyga Hurricanes innan han hamnade på en division som 1942 tilldelades det helt nya jakt/attackplanet Hawker Typhoon. Desmond Scott kom att bli väldigt duktig på att hantera detta plan, och likaledes sin division. Snart steg han i graderna och basade över hela skvadronen.

En detaljerad bok om både luftstrider, attackuppdrag, livet på marken, bombraider, krashlandningar och allt däromkring.  Desmonds division var med som luftunderstöd vid D-dagen, och sen får man följa med dom i deras ständiga framflyttningar över Frankrike,  Belgien och slutstriderna mot Tysklands hjärta, Berlin.
 
Tätt skrivet, det hände saker stort och smått varje dag i stridspiloternas liv. Dessa piloter fick ofta möta helt nya främmande vapen från fiendes sida, som V1-raketer och jetplan. Allt skrev dedsmond Scott ner i sin dagbok som är grunden för dessa memoarer.

Typhoon var ett svårfluget plan, och inte så pålitligt som de mer kända och beprövade jaktplanen Spitfire och Hurricane. Så det fick snabbt ett dåligt rykte, men dessa kunde även bestyckas med raketer för markanfall och i händerna på rätt plioter så var den ett fruktansvärt allroundplan.

    image1251

Kommentarer
Postat av: Juhani/

Hejsan,,

Tråkigt det med Nääs för eran del.

Och boken du tipsar om låter som något för mej,,man läste väl några "Biggles" när man var "liten",
hehehe.
Så fort jag får tid så kommer jag att försöka beställa boken i bokhandeln. Om den inte redan finns där.

Ha det fint alla i dina trakter och du med Mårten.
"" Ninanninaninnannaaa",,

MvH "Gripplund"


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback