Stora snurrenWankelmotorn eller rotationsmotorn som den egentligen heter är en spännande genialisk konstruktion som inte behöver någon närmare presentation, men just denna specifika wankel gör det.

Curtiss-Wright byggde flera experimentmotorer av wankeldesign men mest heavy metal av dom alla var RC-19. En enkelskivig motor på maffiga 1920 kubiktum, alltså nästan 32 liter!
 

Vad man skulle använda bamsesnurran till förtäljs inte. Verkar mer vara ett slags "ska-kolla-om-det-går projekt" än något matnyttigt. men Curtiss provade även andra wankelmotorer i en P51 Mustang, innan projektet lades ner och såldes till John Deere som tydligen fick för sig att bygga traktorer med  samma princip.

Kommentarer
Postat av: Urban

John Deere byggde knappast några Wankel-traktorer. De försökte också med flygmotorer, men det blev det inget av, så då försökte de med militära applikationer (inklusive entreprenadmaskiner och små fartyg) där nyttan skulle vara att Wankeln kunde dricka nästan vad som helst. Företaget som köpte Wankel-utvecklingen av Deere verkar ha upphört...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback