Helgonbilen

Volvo P1800 är intimt förknippad med Roger Moore och TV-serien The_Saint series som sändes 1962-1969.

Nu var så att egentligen skulle Simon Templar köra Jaguar E-type, men jaguar kunde inte lösa en bil med så kort varsel, så istället valdes P1800 som en nödlösning. Och vilken nödlösning sen, få bilar har blivit så berömda i TV-media som just Helgonets vita P1800.

En svensk bil till en så urbrittisk karaktär som Simon Templar?
Jo, dom byggdes ju hos Jensen, och i brittisk press framhävdes nästan helt som en engelsk vagn, då mycket av de mekaniska var av inhemsk produktion.
Karosserna kom från Pressed Steel i Linwood, Skottland. Förgasare från SU, bromsar från Girling, elsystemet från Lucas. Motor och växellåda var förvisso svenskt, men själva överväxeldetaljen kom från Laycock de Normanville.

Men det var inte bera en P1800, utan totalt fem, här är dom.
Första säongerna användes "71DXC" som hade chassinummer #3018 och var byggd 1962


1965 uppdaterades 1800S, som den nu hette, och då lät min Simon Templar få en ny vagn också, 77GYL levererades tifigt 1965.

Redan 1967 var det dags för fjärde helgonbilen. Fjärde? vart tog trean vägen? Jo den hade förvisso levererarats strax innan, men krashades innan inspelningarna började, och kom aldrig att användas. Bil #4 hade chassinummer 22306 och registrerades 1967 som NUV648E


Så fanns det en femte helgonbil, men den kom inte att användas i serien alls, för NUV647E som alltså registrerats precis före filmbilen, kom att bli Roger Moores egna privata kärra.


Kommentarer
Postat av: svensson

Inte bara en P1800 utan en VIT sådan. Vita bilar brukar aldrig sälja särskilt bra, de tenderar att bli stående hos bilhandlarn för att reas ut i slutet av säsongen.



Men det är klart att ETT HELGON ska ha EN VIT BIL! Slår det mig plötsligt.

Postat av: Mårten

ETT HELGON ska ha EN VIT BIL! Slår det mig plötsligt.



Ja, det fanns naturligtvis en tanke med det . Det rena och goda = vitt.



I originalböckerna om SimonTemplar körde han något som kallades Hirondel vil jag minnas, men den har aldrig funnits utanför böckerna värld

2009-11-05 @ 13:12:45
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: svensson

Så har vi ju också Corgi Toys-modellen av Helgonets bil...



Den hade hans "varumärke" på huven, streckgubben. Det passade bra på denna bil trots att bilen i TV-serien inte hade dylik prydnad.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback