Göteborg motorshow 2010

  Denn ahelgen har det varit Göteborg Motorshow på svenska mässan, en ganska sällsynt företeelse då den numer bara hålls vart tredje år. 

Men den drar folk, och då känns det märkligt att branschens intresse verkar vara betydligt svalare än besökarna/konsumenternas dito.

Flera stora märken och handlare lyste med sin frånvaro märkligt nog, då man var tredje år kanske borde ta tillfället i akt att profilera sig. Och när Autoropa som egentligen inte är i behov av att hävda sig, kan visa upp fler bilar i montern än SAAB eller BMW så är det en konstig ekvation. Autoropa säljer alltså Ferrari och Maserati i Sverige. 

  

rara guldkorn som kommer till Sverige Ferraris nya California, samt Scuderia Spider 16M, som bara kommer byggas i 499 exemplar. nummerbeteckningarna verkar försvinna mer till förmån för riktiga namn. På plats även den stora GT:n 612 Scaglietti som funnits ett par år nu. Autoropa företräder även Maserati och flera vita GranSport fanns med bland annat denna nya GranCabrio.   
   
   
Mer sportigt på mässan, eldriva sportbilen Tesla visades upp, framgångsrikt har man nu sålt över 1000 Teslas i 21 länder. en ny sportsedan skall snart komma på programmet under 2011 med, och den har redan 2000 förhandsbeställningar.  
Callisma är Sveriges andra auktoritet på lyxigare sportbilar, dom hade med sig två Aston Martin-bilar,en av dom denna obetydligt begagnade DB9 som var till salu. Övriga märken i Callismas stall är Bentley och Koenigsegg.
Von Braun säljer också supersportbilar, främst Lamborghini. Här visade man upp specialutgåvan "Gallardo LP550/2 Valentino Balboni edizione Spyder" puh... Den illgröna Lambon är en Murcielago. Färgglatt brukar det vara i Von Brauns montrar, orange Gallardo Spyder fanns också med.

Och den mest extrema kärran i segmentet supersport visade Auto&Motor Sport upp, Spyker C8 Laviolette LM85. Just LM85 är en specialversion, en gatversion av Le Mans-racern. Total skall det byggas 24 stycken av den upplagan. Det är mycket i Spyker-termer då man total producerat knappt 200 bilar på 10 år. Den holländska stoltheten Spyker byggs dock helt och hållet i Whitley,England 


Och skälet till att man visade upp en Spyker var ju för den inte helt okända afffären med SAAB, som var på plats med sin helt nya 9-5 modell, trängsel i och runt bilen var stundom stor.Mer nyheter som syntes, Citroen DS3, skall konkurrera med Mini Cooper för de som är lagda åt det frankofila hållet. Peugeot Ion är så ny att den inte finns ännu. Elbilen är egentligen en Mitsubishi I-Miev som här kommer finnas som Peugeot från 2011. Nya Volvo S60 fanns också på plats, men den senapsgula färgen känns för mycket retro... En annan nykomling är Porsches nya sportsedan Panamera har blivit succe. Man hade uppskatta få sålt runt 50 vagnar första året, nu har man sålt 85 stycken på första halvåret.  
   
   
Små vita vitaminpiller, Alfa Romeo ger sig in i miniformatet med Mi To, OPC heter Opels nyare bilar med mer krut i, här Opel Astra OPC, Ford ka lever ännu i ny vit kostym och delat faktiskt bottenplatta med Fiat 500 längst till höger.

Och en rad i blått, 2008 visade Peugeot upp conceptbilen RCZ och nu går den överraskande nog i produktion med start i Maj. Volkswagens breda sortiment innefattar även Tiguanhär i väldigt blått, och ännu blåare är Subaru Impreza,klassisk kulör för märket. Mest imposanta blåa bil på mässan var ändå denna här enorma Alfa romeo 6C-2500. En bil vars chassi troligtvis stod klart redan 1942 men bilen kompletterades inte förrän 1946 med Superleggera-kaross från Touring. Bilen såldes då ny till Sverige och ingen mindre än Uno_Ranch
   
   
För mässan handlar inte bara om nya bilar, en hel rad trevliga klassiker finns med också, Alfa Romeo-klubben hade slagit på stort och förutom Ranchs Alfa hade man även med denna vackra vinröda 1900SS också den med kaross från Touring. Den extrema "Disco Volante" byggdes också av Touring på ett 1900-chassi 1952. Dock är detta en replika, in i minsta detalj det unika originalet troget, ett verk av den fenomenala firman Motor-Ima i Rydaholm. 1989-91 byggdes runt 1000 sådana här Alfa Romeo hos Zagato, den hette RZ men kallades allmänt "Il monstro" och liknade ingenting annat. Sist en svensk-italienare, en replika som nästan är lika legendarisk som originalet. Ockelbo lånade en ferrari 500 Mondial som gjutform och sålde dessa glasfiber-replikor. Nåt 60-tal Ockelbos skall ha sålts åren 1957-65.

De Tomasoklubben hade två vagnar på plats, givetvis en Pantera och en Guara. De Tomaso befann sig i kris nummer tappat-räkning-på när man satsade på en helt ny mittmotormodell 1993.  högst 50 troligen inte ens 40 stycken Guaras blev byggda på tio år. Två stycken av dessa har hittat till Sverige.  
 

Och en legendar, Audi Sport Quattro S1 rallykälke från fornstora dar då dessa monster regerade i grupp-B. Klassen uppkom 1982 men ströks redan 1986 efter för många olyckor, denna Audi kördes av Hannu_Mikkola


Och mera klassiker, just klassiker/ var på plats med sin redaktionsbil, den ökända Husbilen som byggdes på SAAB-mekanik på 60-talet.


Och mässan handlar också en hel del om motorsport, dragracing representerades av vår lokala Roger Johansson från mdrf.se/. Roger kör i Pro-mod med denna Mustang.  Om grupp-B huserade 80-talets monster i rallysvängen så hette det Grupp C på tävlingsbanorna. En av de mest framgångsrika C-vagnarna genom tiderna var Porsche 962. Totalt har det byggts runt 90 stycken av dessa 962:or och just denna tävlade som ny i Japan i mitten av 80-talet.
Formel 1 bilar fanns på plats, vår egen Stefan_Johansson körde denna McLaren MP4/3 säsongen 1987. den blågula Ligier-Renault kördes 2003 av Jarno Trulli
   
   
Och ännu en formel-1 bil byggd i skala 1:1 i Lego! Kenneth Hanses Rallycross-Citroen fanns på plats, och mer visade man även upp ett fördigt Formula Student-chassi. Peggen Andersson representerade Camaro cup med årets nya Camaromodell.

Och avslutningsvis , mässans antagligen mest malplacerade bil, men ändock är den ju så vacker, Chevrolet Bel Air convertible från 1957.
Kommentarer
Postat av: Markus

Trevligt reportage

Postat av: Tompa

Jag halkade in på den här bloggen när jag googlade efter bilder på Rolls-Royce. Det var verkligen en trevlig bekantskap, jag har lagt in den under favoriter och kommer att titta in regelbundet!

2010-04-26 @ 22:00:24
URL: http://nikkodango.blogg.se/
Postat av: Summerwheels

Finfina bilder som vanligt!

Jag har fastnat för den nya lill-citran

MEN den slår inte RZ som jag såg IRL förra sommaren

Den du....

Postat av: svensson

Bussen: Saab-front med Amazongälar? Funkar ändå...

Postat av: Larsson

Ang Chevrolet 57:an: Aluminiumlisten som sitter på bagageluckan? Den har jag inte sett eller tänkt på förut. Tittade igenom ett gäng bilder och hittade listen på EN bil till. Finns inte med i Chevrolets originalbroschyr från 1957 vad jag kan se... någon som vet mer?

2010-04-28 @ 08:12:03
URL: http://larsson-larssons.blogspot.com/
Postat av: Mårten

den fanns som ett option, "beauty valance panel" eller nåt. men troligen inte speciellt vanlig.

2010-04-28 @ 08:15:59
URL: http://svammelsurium.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback