KringsatKim Larsen med Kjukken i ett fantastiskt framträdande av låten Kringsat av fiender, som tidigare spelats in under det obskyra namnet 682A 1979.

Men denna visa är från början norsk, fast den skrevs i Spanien.  Kompositören hetter Nordahl Grieg och var född 1902. Efter avslutade studier i Oslo mönstrade han som sjöman och under den tiden skrevs hans första diktsamling som gavs ut under namnet Rundt Kap det gode Håp. 1923-24 blev det fortsatta studier, nu i Oxford.  Efter det påbörjades en karriär som utrikeskorrespondent, men föfattarskapet fortsatte vid sidan om.

1936 åkte han till Spanien för att skildra inbördeskriget, han var vad man idagkallar för "embedded journalist" som deltagare av den internationella brigaden. Här är Nordahl med sin norska journalistkollega Gerda Krepp och den tyska krigsveteranen och författaren Ludwig Renn, som även var stabschef för den Nionde internationella brigaden i Spanien 1937.Vid ockupationen av Norge 1940 befann sig Nordahl på hemmaplan, men då han som känd skribent, anti-fascist, och marxist fann han det mycket bättre att fly med den norska exil-regeringen till England. Därifrån kom han att sända patriotiska radiosändningar för norska arméns räkning. Då denna armé räknades som legitim av Englands regering men hade de facto ingen reell funtion så inkorpererades de norska soldaterna och officerarna i den brittiska krigsmaskinen. Nordal som journalist fick graden Kapten i Royal Air Force, och som detta kom han att flyga flera uppdrag i under bombningar av Tyskland.  Det var under ett sådant uppdrag med 460:e skvadronen den 3:e december 1943 som ändade hans liv och karriär. Hela besättningen ombord på Lancaster-bombaren LM-316 omkom när den störtade brinnande ner över Berlins himmel. 

Nordahl Grieg 1902-1943, bror till publicisten harald grieg och kusinbarn till den store Edvard Grieg.
                                 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback