Hur ett flygplan blir till

Hur design utvecklas genom stadierna från idé till fullskala visades lite enkelt i avsnittet rr-design, så hir bygger man då flygplan?  Jo på ungefär samma sätt. 

I det militära sätter dock krigsdepartementet standarden för vilken typ, användningsområde, storlek, motorstyrka och bestyckning planet skall ha, runt 1940 ville man ersätta Devastator med en ny torpedbombare. Hos Grumman satte man igång arbetet av XTBF-1.  


Först byggs en model i liten skala för att ge grundformen och även att vindtunneltesta innan man går vidare



När man var nöjd med modellen, så går man vidare och bygger en mock-up i fullskala för att prova ut designen mer detaljerat, XTBF stod för Experimental Torpedo-Bomber-Fighter i US airforce och navys nomenklatur. 
 



XTBF-1 var beväpnad till tänderna rörliga kulsprutetorn med full sikt var en nymodighet som denna kom att utrustas med, här provar man ut så klotet ger skytten den sikt och rörlighet som behövs. 


Likaså placerade man en besättningsmedlem undertill med vapen, planet kom att ha tre mans besättning.

  
Lay-out för pilotens arbetsplats provas ut, görs om, justeras innan det är dags att bygga en full prototyp av ett fungerande plan, utvecklingsarbetet med XTBF-1 gick rasande fort, bilderna på denna fullskalemodell är från hösten 1940 och den 7:e augusti 1941 flögs den första prototypen.  


XTBF-1 färdig och klar för sin första provflygning, som skedde den 7:e augusti 1941, dock förstördes en av de två prototyperna i en krash, men nu hade man kommit så långt att detta skulel bli det nya ledande torpedbombarplanet i USA:s flotta.  Serieproduktionnen kom att inledas den 7:e december, ironoskt nog sammam dag som japanerna anföll Pearl Harbour.  XTBF, nu med namnet TBF Avenger kom att sättas i tjänst tidigt under 1942.



Avenger kom att tjänstgöra även i brittiska flottan och Nya Zeelands flygvapen, efter krigsslutet kom den att exporteras till en rad olika andra länder. Totalt gjordes 9839 Avengers i otal varianter som senare även kom att uppgraderas efter behov. Avengers flögs i aktiv tjänst in på 1960-talet, och än idag tjänstgör en del som brandbekämpningsplan och besprutnigsplan..  

  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback