En ödesmättad dag 1917Tanks var det nya skrämmande vapnet som kan symbolisera den nya mekaniserade krigföringen under första världskriget.  Dessa monster syntes första gången rulla fram vid slaget om Somme 1916, men de var inte vidare efektiva, och ofta mer farliga för sin egen besättning än för fienden.

Denna spöklika bild från november 1917 visar en brittisk mk IV tank som prövas med att välta träd, och  har tyska arméns beteckningar, de första tyska pansartrupperna sattes upp med just kapade fiendetanks. Hemlighetsmakeriet runt de första tanksen hade varit såpass god att dom hade blivit helt tagna på sängen av denan nya monströsa konstruktion, något liknande hade aldrig skådats på ett slagfält tidigare. Men ganska snart var Tyskland ikapp, med del egen produktion och ett par divisioner omhändertagna brittiska stridsvagnar. 

Trots den kusligt ödsliga stämningen på bilden så pågår i omgivningen ett rasande slag, bilden är tagen i närheten av Cambrai 1917 och här stod vad som har kallats världens första pansarslag, 476 stridsvagnar sattes in i striden den 20:e november, men det var fortfarande artilleri och infanteri som var förhärskande.  
knappt tre veckor senare beordrades reträtt, förlusterna hade varit oerhörda, dödsiffran för de blodiga veckorna vid Cambrai var nästan ofattbara 80000 man, och inget som helst av strategiskt värde hade uppnåtts.

Kommentarer
Postat av: Viktor

HejMåste bara säga att jag gillar att du använder ordet "tank" och inte det i min öra fula ordet "pansarvagn".

2012-02-02 @ 19:40:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback