En stad blir till.

Här sätts gatsten omsorgsfullt framför en ensam byggnad, det är inte bara ett torg man skall göra, utan här byggs en stad ur ingenting.
 
På 1950-talet förverkligades en idé som hade funnits sen över 50 år tillbaka att bygga en helt ny huvudstad i Briasilien, från scratch, en "purpose-built", funktionell och ultramodern. Bygget gick snabbt under president Kubitcheks ledning, 1957 antogs stadsplaneringen utarbetad av Lucio Costa, till hans hjälp fanns landskapsarkiten Roberto Marx och den mest berömda av de alla, Oscar Niemeyer, som kom att stå för merparten av de moderna byggnaderna i den nya staden. 
 
Här uppförs TV-tornet, första spadtaget för Staden som kom att kallas Brasilia togs 1957.
 
Mark röjs undan för undan ju mer underverket breder ut sig på höglandet i Minas Gerais.
 
Catedral metropolitana, ett av Brasilias mest kända landmärken under uppförandet.
 
Bostadsbyggnader växer upp, och infrastruktur, i anslutning till staden anlades också en 40km2 stor konstgjord sjö som vattenreservoar.
 
 
Brasilia Cine, biograf med 1200 platser och utställningshall, signerar Oscar Niemeyer och invigd 1960. 
 
Nationalkongressen och torget Praça dos Três Poderes färdigställt. den runda skålformade byggnaden är riksdagskammaren, den ena av dom, bakom den ligger senatens kammare i en sfärisk byggnad.
 
 
Här studerar Oscar Niemeyer en modellplan över Palacia Alvorada, denna och hela staden byggdes på rekordtid. från första spadtaget 1957 stod alltihop färdigt och övertog officiellt rollen som Brasiliens nya huvudstad den 22:a april 1960.  1987 upptogs den på Unescos världsarvslista. Detta var projektet som krönte karriären för den driftige arkitekten Oscar Niemeyer som nyss gick ur tiden 105 år gammal.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback