La Salle och annat sällsyntLa Salle är ett märke som många kanske inte vet så mycket om idag, och det är inte ofta man ser någon sådan i Sverige. Det startades som ett syskonmärke till Cadillac 1927, ett bland många sådana bilmärken som uppstod vid denna tid som ett slags budgetmärken till de större etablerade. Dessa blev sällan långlivade, ett av de som klarade sig bäst var just la SAlle, som gjordes fram till 1940. Och det är just en cabriolet av 1940 års modell som nyss har kommit in.  Dett är en series 52, som även kalldes Special eller Torpedo style i annonserna. Karossen skiljde sig mycket från standardserien som hette 50. series 52 hade en mer rundad kaross utan sidolist eller fotsteg, och dessutom en låg flack vindruta, dessa introducerades halvvägs in på modellåret. Hur många sådana här cabrioleter som byggdes finns inga siffror på men totalt gjordes hela 24000 La Salles för finalåret 1940.  

 
Stram art deco styling inuti

Det här är en mycket speciell bil, och det skall bli spännande att se vad som kommer hända med La Sallen, för den lyckliga ägaren är lite speciell han också, det är ingen mindre än Kent Vikmo som även lystrar till namnet Jack Baymoore på scen, spelandes i ett av sveriges främsta rockabillyband, och likaså är han huvudman för träffen A-bombers old style weekend som hålls i Uddevallatrakten varje år.
2011/august/tidresa-till-uddevalla.


Sören Fjellstedt som skriver på www.ccv.se tittar förbi med en nybesiktigad Mustang.


Och imponeras också han av den speciella La Sallen.

La salle series 52 var som sagt ett "mid-year addition" och ett märke som var väldigt flitiga på att göra just sådana modeller var Chrysler, där hette detta oftast spring specials, och en mycket ovanlig sådan spring special har också anlänt, en Chrysler Dartline från 1958.  


Dartline var en "spring special" i Windsor-serien för 1958, generellt för Chryslers halvårsmodeller var att man fick lite andra lister, extrakriom baktill, annan inredning och ibland även lite specialkulörer, på denna Windsor ser man främst att sidodekoren är helt unik.  


Namnet Dartline ansyftar på den extrema dream car Ghia hade byggt för Chrysler året innan som hette just Dart, några år senare skulle det namnet som bekant dyka upp igen. 


Inredning, framför allt dörrsidorna hade egen dekor på Dartline.  
 

Kommentarer
Postat av: mullis

lite feedback är du värd

en av sveriges bästa bloggare avd. bilar är du

alltid lika intressant.

2012-03-13 @ 08:22:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback