Feministiskt initiativ

En av femtiotalets märkligaste specialmodeller har kommit in i Sverige, högst troligt den första här i sitt slag. 
 
 
Det är alltså en Dodge Custom Royal La Femme från 1955, ett tidigt försök att skräddarsy en specialmodell för en viss målgrupp. Vad rätt man tänkte, vad fel det blev... 
 
Chrysler hade sedan förut  en tradiotion att lansera så kallade "spring specials", att halvvägs på modellåret, alltså på vårkanten, erbjuda lite specialmodeller i programmet.  Ett av de mer spektakulara vårmodellerna 1955 hete Dodge la Femme.
La Femme var ett tillbehörspaket som hade tagits fram av nån framsynt marknadsavdelning för att just tilltala kvinnor. Och vad gjorde man då 1955 med en Dodge Custom Royal för att den skulle falla frun i huset i smaken? 

Jo först och främst lackade man den i vit och rosa kulör, med matchande rosa inredning...
 
Inredningstyget är vävt i en ett mönster med små söta rosor.
 
Sen så plockade man ihop en rad speciella accessoarer just för damer, bland annat så fanns en speciell krok för handväska, ett rosa paraply, och även ett rosa regnställ. Nedan syns en specialdesignad handväska i rosa kalvskinn som innehöll förutom puderdosan i bild, ett cigarettetui, tändare, läppstift, och en del annat. Dessa accesoarer var framtagna av det förnäma Evans i Illinois, så det var riktigt fina saker man fick med för de 143 dollar extra La Femme paketet kostade.
 
 
Dodge La femme kom i Sapphire White och Heather rose, enda färgvalet på dessa. Modellen fanns bara åren 1955 och1956, enbart som hardtop coupé. Någon exakt statistik verkar inte finnas men man uppskattar någonstans bortåt 2500 stycken utrustades såhär de två åren. Av dom är bara dryga sextiotalet kända idag, så det är en mycket ovanlig Dodge som har hittat hit. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Krille

Den moparen kostar "la fem" hundra tusen:>)

2013-03-22 @ 22:07:42
Postat av: Matts Vartman

Vore kul att få reda på vem som köpte den från början.

2013-03-23 @ 20:47:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback