Sovjetfenor

Tre mycket kapitalistiska vagnar parkerade utanför socialismens plantskola, det enorma universitet i Moskva.  Närmast en Imperial 1960, Mercury 1960 och en Cadillac Fleetwood från 1961, troligen ingick dessa tre fordonsinstitutet NAMI:s bilpark.
 
Mopars på mässa! Det hölls en amerikansk utställning i Moskva 1959 där man visade upp Amerika från sin bästa turistsida och de senaste bilarna. En mycket märklig mässa för jag misstänker turistutbytet mellan de båda stormakterna var något begränsat. Här står ändå Chryslers seanste modeller i form av en Plymouth Belevdere, Dodge och i bakgrunden en De Soto Fireflite. Plymouthen kom senare att övertas av filminstitutet Mosfilm.
 
En annan Plymouth 59:a, privatägd. Den tillhörde av operasångaren Sergei Lemeschev.
 
Mercury Montrery 1958, ägd av ingen mindre än Galina Ulanova, en av världes främst ansedda ballerinor.
 
Skinande blank och troligen helt ny Buick Super 1958.
 
Plymouth Savoy 1957
 
Och en de Soto Diplomat 1957, som i princip var en Plymouth med De Sotofront. Dessa byggdes enbart för exportmarknaden och minst en hittade ända till Moskva.
 
Japans ambassadör i Moskva åkte pampigt med Chrysler New Yorker 1957.
 
Imperial 1957, med oidentifierade nummerplåtar.
 
Buick Le Sabre 1959
 
Cadillad 1960 med diplomatskyltar från Guinea, den nyss självständiga afrikanska republiken var nära knuten till Moskva och politbyrån, men president Tourés representanter på plats körde alltså lyxigt amerikanskt.
 
Och en vinterbil, spanska ambassadens Cadillac 1959 står slarivt parkerad vid en snödriva.
 

Kommentarer
Postat av: Larsson

Intressant, mycket intressant!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback