De förgätna del 36 - Shelby Europa

Den sista årsmodellen Shelby-Mustanger var 1970 och bestod i huvudsak av osålda 69:or som försågs med frontspoiler. Nej, inte riktigt det gjordes en serie Shelbys åren 1971 till 1973, enkom för Europa, närmare bestämt Belgien. Dessa hette Shelby Europa.

           

Upphovsmannen var Claude Dubois som redan hade Shelbys agentur för Europa baserad i Belgien, 1970 fick han beskedet att det itne skulle bli några fler Shelbys, men fick förhandlat  fram en kompromiss att kunna fortsätta förse marknaden med nya Shelbys, baserade på den nya Mustangkarossen.

Fortfarande fanns dom i GT350 respektive GT500 utförandena men med tillnamnet Europa, huvudsakligen fastbacks med 351"Clevland motorn men minst en kom att förses med 429" SCJ -motor. Till saken hör att hemmamarknaden USA hade drabbats av hårdare krav på bäde säkerhet och utsläpp. Nånting som man slapp på dessa Europa-modeller. därför åkte dessa Shelbys på en "one-way ticket" de fick inte exporteras tillbaks til hemlandet.

                                  


Shleby Europa fanns bara att få genom Claude Dubois agentur, de allra första köptes genom en dealer, Bob Ford Inc i Detroit, de senare kom direkt från Ford som halvfabrikat och färdigställdes hos Dubois. Nu blev det inte speciellt många, 1971 pch 72 gjordes totalt bara 14 stycken, inkluderat två cabrioleter som syns nedan.


Idag känner man till åtta survivors, tre stycken skall det finnas i Sverige, den gröna cabben ovan har också svenskt förflutet, den kopparfärgade gick innan i Norge, nu ägs båda två av Rauno Harvima i Finland.

Jo, så byggdes det en speciell europa-Shelby prototyp med, GT250, och vad var nu detta? Jo en 1971 års Mercury Comet som Claude försåg med en 289" som fick racing-toppar från Ford GT40 och lite annat som gav den lilla bilen en effekt på över 350 hästar. Den gick ett par år som Claudes egen bruksbil inna den såldes vidare. Köptes tillbaka i slutet av sjuttiotalet men kom tyvärr sedermera att skrotas.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback