De Förgätna del 24 - Dodge Dart Hang ten

Hos de flesta amerikanska biltillverkare så har det emellanåt lanserats så kallade "mid-year models", då nästkommande årsmodell i regel presenteras på hösten innan så är till exempel Ford Mustang och Plymouth Barracuda två exempel på "mid-years" då de presenterades i april månad. Vid denna tid på året har också många passat på att lansera lite extra tillvalspaket och och andra specialmodeller. Dom som varit mest flitiga på sådana "Spring Special" modeller torde vara Chrysler. sommaren 1974 kom surfarbilen Dodge Dart Hang 10.Dodge Darts sport coupé som delade kaross med Plymouth Duster fanns redan att beställa med nåt som kallades "convertriple" det vill säga fällbart delat baksäte samt främre passagerarstols ryggstöd för att få någorlunda drägligt lastutrymme. Detta spann man vidare på och lanserade Hang 10 för den inbitne surfaren. För 243 dollar extra så fick man även en unik inreding och trendiga stripes. Alla Hang Ten var vita med speciell dekor.

  

Motormässigt en standarbil med slantsexa alternativt 318" V8, den lär ha gått att få med 360" också. Sollucka var ett option som aldrig riktigt uppskattats i USA, men gick att få hos Dodge Dart,  hos Hang 10 var den inte standard men många kom att förses med detta iallfall.

Inredningen var väldigt speciell, röd matta med helt egen dekor längs dörrsidor och i sätena, de randiga partierna var dessutom i en slags nylon som sägs vara samma typ av material man gjorde badkläder av. Allt vitt var vanlig vinyl, det skulle vara lätt att hålla rent i en bil ämnad för stranden. 
            

Hang ten hängde med andra halva av 1974 års modell och hela 1975 då dekoren längs bakskärmen ändrades en aning i övrigt inga skillnader. För att få sin bil med "Hang 10" som hade koden A63 så fick man även kryssa för "convertriple" tillbehöret, det fällbara sätet som även innefattade lastskydd med betecknignen C73 för 91 dollar extra, som synes på lappen nedan, en "window-sticker" som följer med bilen från fabrik för att visa hur bilen är beställd. Även ett lite egendomligt Hang 10 reklamblad, det är från kanada, varför man i hela fridens namn nu lanserade en surfarbil där...

                                       


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback