En Cosmopolit har hittat hit


Cosmopolitan hette modellen som ersatte Continental när Lincoln kom med helt nya modeller i April 1948 som 1949 års modell.  Det är en rejäl bil, längden är över 560cm och med sin svulstiga pontonkaross är det enorm pondus i formgivningen.   


Cosmopolitan ser vid första anblicken ut som den vanliga Lincoln standardmodellen, men har i prioncip ingenting gemensamt, mest utpräglat på sedanen var den fastbackliknande taklinjen, och att dessa hade hel vindruta, samt de stora kromblafforna på framskärmarna.

Ingen kan beskylla Comsopolitan för vara vacker, imponernade möjligtvis men särsklit vacker det tyckte man inte om den då 1949 och den saken har inte ändrats mycket på idag. De märkliga infällda lyktorna och det neddragna grinet i grillen var tillsammans med den stora karossen som ibland liknades vid en strandad val, inget under av elegans. 
Trots det byggde man över 35000 av dessa premiäråret, vilket var betydligt fler än sista Continetalmodellen föregående år, vars produktion hade stannat på blygsamma 1299 exemplar. För 1949 och det kommande decenniet var det lyx i massproduktion som gällde.

1949 var toppåret för den nydanade Lincoln, sen sjönk försäljningen och redan för 1952 kom en helt ny kaross med mer normalt utseende.

Inuti är det mer stram elegans, enkelt mätarhus och alla finesser sköts reglagen i raden under brädan. Dessa finurligt snygga knappar och reglage fick man pilla med om man betalat 3238 dollar, dock var automatlåda och radion tillval. 


Kommentarer
Postat av: jeepsventa

vacker ? nja , fast jag tycker den e läcker !!

Håkan !


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback