Evil Honky stomp

Den här låten hörde jag för drygt 30 år sedan, begrep den inte riktigt då, men häromdan gick den på radion igen och kände genast igen den. Inte för jag begriper den alls idag heller men det låtet fränt, udda och tungt, Danielle Dax och Evil Honky Stomp!
 
 

Inomhusklimat

I reklamvärldens scenarion är det fullt normalt att placera bilen inomhus.
Moderna Renault 5 i moderna vardagsrummet, framför julgranen fast det grönskar friskt utanför...

På vernissage med Mercury Montclair 1957
 
Studiohumor från Citroën 1961
 
Modern living 1953 med Mercury.
 
De bekväma sofforna i Imperial passade fint även i varagsrummet 1962
 
I sängkammaren, Triumph TR7
 
Och så tar vi med Autobianchin på tunnelbanan.
 

Mer italienskt igen

Modevisning med Alfa Romeo 1750GTV


Fiat 500 Giardinetta 1948
 
I en helt annan division, Ferrari 410 Superamerica med Pininfarinakaross, 1958
 
Och eleganta  365GT/4

Lancia Flavia Spider 1963.
 
På Turinmässan 1958, Fiat 1200 Gran Luce specialare från Fissore, med damsällskap i leopardkappa.
 
En "beach car" baserad på Fiat Multipla, Eden roc kallades den och gjordes av Pininfarina för Fiatfamiljen Agnelli.
 
En annan underlig Fiatspecial, 1400B från tyska Rometch.
 
Modernare och inte ett dugg special, Fiat Uno 1989
 
Lancia 2000 coupe 1971.
 
Fiat 1300 1962.
Och vi avslutar med en likadan Alfa som där vi började.
 

VROM 2014

Volvo Rendezvous Owners Meet, den stora Volvoträffen på Arendal gick av stapeln i söndags,
 
 
Och mer bilder från denna träff finns på: http://www.klassiker.nu/traffar/traffreportage/blandat-fran-vrom
 

Cars and stars - Birgitta

Birgitta Stenberg var känd som ett frispråkigt yrväder och verksam inom flera områden såsom, tolk, journalsit, skådespelerska, översättare, författare, manusförfattare och flitig debattör. Hon skrev manuset till bland annat Raskenstam och var med och skapade sveriges första TV-såpa, Lösa Förbindelser.
Hon kunde titulera sig bilmekaniker och också, för hon skötte om och servade sin fina Aston Martin DB2 som hon även gärnade tävlade med i viss utsträckning. Hennes bilintresse återspeglades i romanen Chans som gavs ut 1961,  Birgitta Stenberg gick ur tiden den 23:e augusti i år.

Tranfer hos Malev

Volvo 245T var en särling i Volvosortimentet,  den förlängda 245 kombin blev ingen framgång som man hade trott utan tillverkades bara i 280 exemplar. Hemma kom dom ofta att ses som taxi och skolskjuts, ganska få gick på export. Men några gjorde det och här står en 245T i Budapest och väntar vid en tom Tupolev Tu-154 tillhörande bolaget Malev. Det var Ungerns nationella flygbolag under många år, grundat 1946. 

Fältmässig service

En bild en modern luftfartskontrollant antagligen skulle fått hicka av.
I krigets snabba framryckningar fick flygpersonal allt som oftast använda sig av temporära fält, och lyxen med hangarer, ordning och reda fick man vara utan. Om Spitfiren på bilden servas eller bara kannibaliseras på delar förtäljer inte historien Men det ser hyfsat helt ut, och ofta fick personal slita med uppfinningsrikedom mot odds och usla förhållanden för att hålla planen igång. Så här såg det ut på "serviceplatser" i fält, men planen var byggda för tuff hantering, och kanske inte mekanikerna berättade riktigt allt för piloterna vad och hur de hade gjort för att lappa ihop kärrorna. 

Rambler från Renault

 
American Motors med Rambler ingick ett samarbete med Renault 1961, dels att distribuera Ramblerbilar via Renault i Europa, och även bygga dom i  Renaults fabrik i Belgien. Rambler -Renaults sattes ihop i Renaultfabriken i Haren fram till 1967. Senare kom förhållandet att nbli det omvända då AMC byggde en del av Renaults modeller hos sig för Nordamerika.  
 
I Frankrike hade man sedan långt tillbaka en tradition att bygga specialbilar för landets statschef, så kallade ”presidentielles” Charles de Gaulle åkte mycket ofta och gärna specialbyggda Citroëner, som specialbyggdes främst av Chapron.  Med Renaults nya amerikanska samarbetspartner ville man inte visa sig sämre och lät bygga denna Presidentielle 1962 på en Rambler Classic. Karossen byggdes i sedvanlig ordning hos Chapron.  Mottagandet av den nya presidentbilen blev allt annat än entusiastiskt. Ryktet säger att de Gaulle motvilligt satte sig i den men hoppade ut efter tjugo meter ivrigt svärande och vägrade att nånsin sätta sig i den igen...  
 
 

Hur det än nu var med den saken så åkte troligen de Gaulle aldrig mer med Ramblern, och den verkar bara använts sporadiskt vid statsbesök.  Kanske använde man den för att hämta politiker man inte tyckte något vidare om? Det finns en filmsnutt där Jugoslaviens Tito åker med den. Bilen finns idag på Charles de Gaulle memorialmuseet i Colombey-les-Deux-Églises, orten där de Gaulle ligger begravd.

Engelska strandvyer

 
Badflickor med Austin A55 1957
 
Drygt 15 år senare hette modellen Allegro, och tidens mode förespråkade vinyltak.
 
1978 och en Sunbeam som var en Talbot som kallades Chrysler... eller något åt det hållet, Horizon var iallafall modellnamnet, ibland.  Nåja, den rymde de viktigaste badgrejerna, jolle, dyktuber och matkorg.
 
Med tre små hjul känns det rätt vågat att köra ut i sanden med Bond mk.G.
 
Det är sjuttiotal och med treliterssexan i nya Ford Capri kan man sprätta upp mycket sand.
 
Sjösättning av nya båten, med nya Jaguar S-type
 
Trångt på stranden med folk, båtar och Sunbeam Alpines.
 
En mindre känd Sunbeam, Sceptre hette den, eller ibland Humber eller Hillman eller... äh nu var vi där igen. 
 
Ett dykargäng med en mycket ovanlig estate, en Triumph 2,5PI estate mk.I. Bara 223 stycken gjordes i detta utförandet.
 
Sportigare från Triumph, TR2 1955
 
Och Spitfire, här av sista årsmodellen 1980
 
Skynda innan tidvattnet kommer in, fast Vauxhall Viva gick inte så fort med sin enlitersmotor på 44 hästar,

Blandade årgångar från USA

En styck ovanlig 41:a, en Chrysler Windsor coupe.
Chrysler hade en hel del modeller på programmet då, under beteckningen C-28 samsades Royal, Windsor och WIndsor Highlander samt underserier på dessa med längre hjulbas, totals 26 varianter.  Saratoga, New Yorker, New Yorker Highlander hette C-30 och av dom fanns det 18 stycken varianter att välja på, samt den lyxiga Crown Imperial  C-33 i fyra varianter.  Detta är en Windsor Club coupe, byggd i 8513 exemplar.
 
En annan ovanlig mopar, Dodge Custom 880 från 1965.  Denna modell gjordes åren 1962-65 som ett substitut för avsomnade De Soto, en lyxdodge, som egentligen var en förklädd Chrysler. 
 
En annan modell vi inte ser ofta här, Chevrolet delivery från 1955. Dessa panel deliverys var populära varu och hantverkarbilar, men i Sverige syntes sällan den här typen av plåtskåp som nya.
 
Buick Wildcat från 1968 i prydligt skick.
 
Charger 500 var mellanmodellen i Dodge B-bodyserie Charger, denna från 1970
 
Pontiacs populära Tempest har vi ganska gott om i Sverige., Denna fina 66:a kom in i juni.
 

mindre vanlig, Chevrolet Bel Air från 1961.
 
Och en del modernt kommer också in, denna ledsna Escalade kanske det kan bli bil av igen.

Baksätesdamer

Buick Rivera annonserades så här sobert i broschyren 1963
 
Liknande från Dodge 1965
 
Rymligt i Lincoln 1964
 
Och i Lincoln 1967.
 
Ford Capri var inte så stor men reklamfotograferna lyckades trixa till det ändå.
 
Peugeot 404 coupe 1966.
 
Ljust och luftigt i en udda bil. Det här är den hemliga Volgamodellen M23, som bara kördes av KGB på tiden det begav sig. M23 hade en V8 på närmare 200 hästkrafter och hamna i baksätet på en sådan var nog det sista en sovjetmedborgare ville.  
 
Subaru 360 var en rejält liten bil, men man satsade en del på export av den lilla minibilen med blygsamt resultat.
 
En mer framgångsrik exportvara, Volvo Amazon, här från den kanadensiska fabriken i Halifax som satte ihop Amazoner för Nordamerikamarknaden
 
Från Frankrike, Citroën DS, med ett av de mest komfortabla baksäten som nånsin gjorts.
 

Ryssopeln

Bilindustri i Sovjet såg inte ut som i den fria världen, allt var toppstyrt av ofta inte allt för tekniskt kunniga politruker. Man byggde fabriker och sedan beordrades konstruktörer att ta fram produkter som skulle byggas i dom. Så började tillverkning av diverse licensbyggda och även stulna idéer 1929 i fabriken med det sovjetiskt fantasifulla namnet Bilfabriken i Moskva.
 
Moskvitch 400
 
Tidigt arbetade man på att modernisera utseendet lite

Efter kriget fick dom ett nytt uppdrag, Röda armén hade monterat ner och tagit med sig i princip hela Opelfabriken från Brandenburg, och nu skulle man bygga Oplar i fabriken som nu kallades MZMA, kort för Moskvas småbilsfabrik.  Det var Josef Stalin själv som hade beordrat att Sovjets folkbil skulle vara en fyrdörrars Kadett, men det sägs att dom bara fick med sig pressverktygen för tvådörrarsmodellen, så hos MZMA fick man improvisera lite. Det var ju bäst för allas trevnad att Stalin fick som han ville. I december 1946 rullade de första ryska Oplarna, kallade Moskvitch 400 ut från fabriken.
 
Pickup prototyp 1947
 
coupe prototyp 1951
 
Racerspecial från 1954,   med motorn trimmad till 60 hästar.

Moskvitch, som betyder Moskvas son blev en stor framgång, det var på tiden en modern bil och hos MZMA utvecklade man och förbättrade den på en del punkter. 1950 började man även exportera den till väst, främst till Belgien där den fick hyggligt betyg i testerna.   
 
 
Som bilden ovan visar så var man tidigt inne på att modernisera Opelkarossen i mer tidsenlig anda. Flera olika förslag visades upp och testades, men dock fick 400:an behålla sin förkrigsform under hela tiden fram till 1956. De sista två åren gjordes en uppgraderad version kallad 401, med lite kraftigare motor (26 hästar mot tidigare 23...) utvändigt var dom identiska.  Totalt byggdes närmare en kvarts miljon av 400/401 inklusive ett par varianter som 422 stationsvagn, en fyrdörrars cabriocoach och en  pickup kallad 401-420B, som inte hade funnits i Opels sortiment.

Orientchevrolet

En Chevrolet Impala coupe från 1969, egentligen inget märkvärdigt med den vid första anbnlicken och egentligen inte ovanlig heller. I Impalaserien gjordes nästan 780 000 bilar detta år. Seprata siffror för respektive version finns inte att tillgå, förutom att denna bil ovan är byggd i bara 44 exemplar.  Den är byggd hos ASSB i Shah Alam, Selangor, Malaysia.  Fabriken finns kvar på samma plats och där monteras idag Toyotabilar.

En speciell dag på Amundön

 
På Lilla Amundön ligger Ågrenska stiftelsen som driver verksamhet för barn och ungdomar med funktionshinder. Här ordnades i onsdags en liten bilträff för ungdomarna, vilket var uppskattat av både boende, personal och deltagare 
 
Tony Döbrösi kör T-23:a och är initiativtagare till detta.
 
 
 
 
Lilla Amundön kan man säga är Göteborgs närmaste skärgårdsö, en tio meter lång bro leder ut till ön från fastlandet.  Här rullar en tidig och orenoverad Volkswagen från 1950 in.
 
 
 
 
 

På vift med Trabant

 
Ur en reklambroshyr för Trabant och dess förträfflighet som långresevagn. Semstermålen begränsades dock något av storpolitik och man fick hålla sig till exotiska resemål inom östeuropa.
 

som hjort för utflykt

En bisarr skapelse från vad som verkar vara tidigare delen av 1910-talet. Frågan är varför och i vilket syfte man har draperat bilen i enorma blomstergirlanger, och ett hjorthuvud.. 

Picnic från förr.

På franska, med Simca 1000 1976.
 
Mitsubishi Galant 1977 en höstdag någonstans i Europa
 
Picnic på Australiensiska innebär grill och saftig biff, och Ford Fairlane 1967
 
En övergiven picnic och nya AMC Rebel coupé 1970
 
dans le bois, skogen alltså med rejält rymlig Citroën CX Break, halva bohaget kan följa med ut på picnicturen i den här jättekombin.
 
På stranden med Daf 44 kombi
 
Campingliv med Countryman , som kan sägas varit lite av en livsstilsbil från Austin 1972
 
I en italiensk glänta 1970 med la familias nya Fiat 124 kombi.
 
Flott skall det vara när man dinerar ute och kör Mercury Marquis Brougham 1973
 
Uteköket igång och bilen lastas ur, en Sunbeam 1750 som var ett av många olika namn som användes på vissa marknader för Hillman Avenger.
 
Och vid en svensk vägkant med Volvos jubileumsmodell från 1977
 
Tystnad, tagning.  Reklaminspelning med Fiat 500
 
Och i modern tid med retrobilen Fiat 500
 
 
 
 
 

Rover International

Rovers vackra P5 modell i internationelll miljö, vägskyltar från hela världe.
 

Porsche presentation

Ett gäng herrar diskuterar en Porsche 914, men det här är inte vilken 914 som helst utan har tillnamnet /8.  Man satte i en boxeråtta från tävlingsbilen 908.  Detta gav dryga 300 hästar och ruggiga prestanda. Såpass att man kvickt insåg att den här bilen skulle inte säljas på gatan. De två stycken 94/8 som gjordes kom respektive däremot att ägas och brukas flitigt av dr Ferry Porsche och VW-chefen Ferdinand Piech. 

Dubbeltoronado

Bröderna Grant och Dick McCoon drev vidare det välkända Grant piston rings, som hade startats av en annan Grant, Gerald Mitchell McDonald Grant, 1922. Grant McCoon hade tävlat en hel del på Bonneville salt flats och kom 1966 upp med en idé för att få den nya Oldsmobile Toronado att gå lite fortare. Man satte en extra motor bak, och det gjorde bilen även fyrhjulsdriven. Tanken var att bygga en liten serie för folk som ville ha två 425" motorrer och bra mycket mer krut i sin Toronado. Den skall ha gort 0-160km/h på drygt elva sekunder! Men det verkar stannat vid en eller kanske två bilar.

Cars & Stars - Lawrence

Lawrence Welk, musiker, kompositör, bandledare och värd för en av de längsta TV-showerna genom tiderna, The Lawrence Welk Show som sändes mellan 1951 och 1982.
 
Och han föredrog att köra Dodge