En tripp genom Småland

Juli 2006.  På sommaren blir det en hel del turer med vår tidtagningsbuss för Blackrace på diverse olika orter i södra delen av Sverige. Som mest sträcker sig vår aktionsradie till Kalmar, vilket innebär en nätt tripp på nästan 90 mil tur och retur för vår del. 
Större delen av dessa mil går genom Småland, Så även när vi kör till Karlskrona, Älmhult, Karlshamn, Hultsfed också.  Kanske onödigt att säga att jag vid det här laget är lite småtrött på småländska landsvägar.

Men det går ju att göra lite avbräck i monotonin, finns mycket intressant i Småland också, till att börja med en avstickare till Rydaholm, och det charmiga  "Smålands Bil&Leksaksmuseum" där.  

Här inne gömmer sig en fin samling bilar, från 1800-tal och framåt, ett par pampiga Rolls-Royce, blandat med en hel drös tävlingsbilar, och annat smått och gott.  Här får man även ett lystmäte på nostalgi med trattgrammofoner, leksaksbilar, modellplan, affischer och sådant.  För dom vuxna barnen så finns det en samling veterantraktorer, tändkulemotorer och andra maskiner på bakgården.  trevligt, välsorterat och pastoralt.


En belgisk Delin från 1898, äldst på muséet.

image137En väldigt sällsynt Fiat 8V, sportcoupé med kaross från Zagato finns här också bland godbitarna.

image139


För de minsta, fina  trampbilar från förr, den vita Rolls-liknande tingesten är från 10-talet och har till och med en liten bensinmotor istället för trampor. Detta var rätt så dyra leksaker då.  
image141


I Rydaholm finns även en märklig kyrka som är värt ett besök, har titta förbi den ett par gånger och har upptäckt att denna kyrkan ruvar på många hemligheter. delen med tornet är byggt redan under 1100-talet och är unikt med sina dubbla tornspiror, som är täckta med takspån, en byggndasteknik som annars ses norr om Vänern.

Varför har en kristen kyrka från medeltiden reliefer med scener ur fornnordisk och vendisk mytologi?  vad gör reliefen med tempelriddaren där när det envist hävdats att Sverige på den tiden inte hade kontakt med dom? 
Varför har den två torn som en katedral? 
Några av de egendomliga hemligehter Rydaholms kyrka ruvar på. 

image142


Vidare längs vägen mot Kalmar besöktes även resterna av Kronobergs slott, känt mest för sin roll i Dackefejden på 1540-talet.  Både före och efter har stället bränts ner av danskarna fler gånger än vad man kunnat räkna till. 

http://www.smalandsmuseum.se/Slottsruinen/ruinen_frameset.htm

Middag intas med fördel på Café Nostalgia i Nybro innan sista etappen til Kalmar

Väl i Kalmar är stämningen på topp, race på Franska vägen drar oerhört mycket publik, och mycket trevliga  fordon med. 
Ett stående inslag på racet är uppvisningsrepa med Tottes hysteriska gula Volvo 142

image143

När man bygger en bill som är tre äpplen hög kan det vara smart att måla den självlysande gul också.


Ett klipp som visar bilens enorma potential finns här, även att det handlar inte om nåt bonnmek heller.
Bromskärm bak skvallrar om att det här inte är för finåkande...
image144


image146     image148


Sen kom regnet, så det var bara att plocka ihop pinalerna efter halvannan timmes körande och se fram emot sådär 45 mils körning genom ett beckmörkt småland igen.  

image149

Kommentarer
Postat av: Christopher

Ah, vad skönt att videoproblemet löste sig. Ser fram emot att se några "mer" musikaliska alster här också. Det är ju så jobbigt att klicka på länkar :)

Postat av: Mårten

Jupp, vart i kontakt me supporten och problemet låg i att HTML-protokollet gnällde när man körde Explorer, men det löste dom

2008-01-20 @ 12:17:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback