Pretty in pink

När kom man egentligen på idén med att lacka bilar rosa?
Jag vet inte men en av de mest kända celebriteterna som valde denna kulör var Elvis Presley, när han 1955 köpte en ny knallrosa Cadillac Fleetwood 60 Special.


Nu var denna färg inte så ovanlig, skarpa pastellfärger var inne på femtiotalet, och Elvis cadillacköp förgicks faktiskt med flera år av ingen annan än Alice Timander som redan 1951 stega in hos OStermanns i Stockholm och beställde en knallrosa Cadillac cabriolet!  Detta måste vart en häpnadsväckande syn i Stockholmstrafiken i början på femtiotalet. Inga färgbilder finns tyvärr av "Calle" som hon kallade den. Bilen finns inte heller längre då den rasade ut för ett stup i Marocko under en semesterresa några år senare.

Vill man synas skall det vara rosa, och detta tog man efter hos GM med en rad specialbilar, 1959 beställde Harley Earl själv en bil till sin fru, är man chef inom General Motors så kan man få den hur man vill, och "Pink Lady" som den kom att kallas var en Pontiac Catalina som fick den större Bonenvilles trim och utrustning, bucket seats och all utrustnign och lite till man kunde få 1959.Kollegam Bunkie Knudsen hakade på och beställde "Pink pearl" 1964, en rosa Corvette.

 

1961 visade Buick up en "show car" som passande nog döptes till Flamingo1966 kom nästa rosa show car från GM, en fyrdörrars öppen tourer, Chevrolet Caribe.Vid denna tid hade även tidnigen Playboy börjat med traditionen att förära sina "Playmate of the year" med var sin bil, givetvis specialbeställda i rosa, men hos till exempel Ford, så hakade man på och erbjöd färgen "playmate pink" på sina Mustanger åren 1965-69.

Några playmates och deras bilar, 1967 Sunbeam Tiger, 1968 med AMC AMX, 1973 Marilyn Cole med sin Volvo 1800ES. Denna bil skall enligt uppgift finnas i Holland idag, dock omlackerad i svart. Slutligen 2008 års Playmate Jayde Nicole, med sin nya Cadillac CTS, dock inte rosa utan numer tyvärr mer körsbärsröd metallic...
   

Playmate Pink Mustanger, och en märklig Mercury i samma kulör, detta var ett verk från Mercurys återförsäljare i Denver, som erbjöd ett "color of the month" paket, februari 1968 föll färgvalet på just playmate pink, men bara tio stycken lär beställts på detta vis.
   

Så till England och brittiska armén för ett märkligt mellanspel i den rosa lackeringskonstens historia, där det handlade om allt annat än show, utan en rent funktionell betydelse.


Brittska specialstyrkan SAS använde dessa för uppdrag i ökenområden, rosa visade sig vara en perfekt kamouflagefärg. hela 72 stycken såna här "Pink Panther patrol cars" skall ha levererats 1968.

Men show för hela slanten 1969 och Jay Ohrbergs makalösa kreation "Pink Panther" som mäter nästan åtta mneter i längs och användes för "the pink panther show" under de äår derien sändes.


På Chicagomässan 1970 syntes dessa två, till vänster Dodge Challenger cabriolet, till höger en Ford Thunderbird i rosametallic.
 

Men Dodge tog steget fullt ut och erbjöd den nya kulören til bilköparna, som komplent till serien "high impact colors" som redan inan lanserats. fanns att få till compact och mid-size serierna, hos Dodger hette färgen "Panter pink" hos Plymouth "Moulin rogue" men hade samma färgkod, FM3


Färgen dök upp sent på modellåret, efter chicagomässan i februari 1970, FM3-bilarna byggdes officiellt bara från 11:e februari till sista juli 1970, dock så har bilar levererats senare i denna färg, även en handfull 71:or, men då saknar dom koden "FM3" på chassibrickan.

Äkta bodytag där koden FM3 på tredje rader visar att den är äkta rosa, 1970 års Plymouth Cuda cab, Dodge Dart Swinger 340, och Plymouth Duster.
   
   
Plymouth Roadrunner cab och coupe, Dodge Coronet Super Bee , samtliga från 1970 och sist en av de väldigt få 71:or som beställts med detta, en bara två Dodge Challenger i Panther pink.  1972 beställde AMC-handlaren i Beckey WV, fyrtio stycken bilar, mest AMC Hornet, men ett par Javelins och två sådana här AMX. specialfärgen var en rosa kulör som faktiskt användes av Willys i slutet av femtiotalet och hette Coral Mist. 1960 såldes Jeep Cj-5  även i denna rosa/vita kombination.
 

Ibland räcker det inte med rosa, är man riktigt exhibitionistisk, som till exempel Liberace, så kan man ju toppa det rosa med att klä resten av fordonet i en mosaik med speglar också. Här är Liberaces custombyggda "Rollswagen" Folka med Rolls Royce-grill.


2004 gjorde man spelfilm  av sextiotalsserien "Thunderbirds" med Sophia Myles som lady Penelope rattandes den nya "FAB-1" som skulle påminna lite om just en ny Ford Thunderbird.Men det verkar bli glest mellan rosa bilar de senare åren, finns inte myclet alls i den vägen, borsett från 2006 så lanserades Smart Fortwo i nordamerika i en speciell "limited Pink edition" Men givetvis kan man än idag specialbeställa exklusivare bilar helt enligt kundens önskemål, så som Paris Hilton häromåret när hon beställde sin Bentley Continental GT coupé helt i rosa med matchande inredning.

 


Nu, skall jag nog vila ögonen lite, på nån brun medaljongtapet eller nåt, puh.


Kommentarer
Postat av: Jokern/ Woodridge

Ja du, en sån bil, och sedan en fru/sambo som heter Rosa, är det lite för mycket kanske? :-)

2009-01-19 @ 11:31:08
Postat av: svensson

Ambitiöst inlägg må jag säga.Sedan att man på engelska kallar sandbrun/ökenfärg för "pink", tja det är väl mest en konvention. I våra ögon.För som målare måste du väl hålla med om att "desert pink" har föga med "rosa" att göra?Nåja, färgnyanser kan man snacka om i det eviga. Tur att det för fackmän finns färgkoder för alla.

Postat av: Mårten

Den är faktiskt riktigt rosa, jag har sett en av SAS Pink Panthers i England, jag lovar den är jätterosa. Spadar, yxor, lavetter, bensindunkar å rubbet målat i rosa :)sen gör digitalt media inte alltid rättisa åt kulörer, exempelvis ovan de rosa maoparbilarna är faktiskt allihop i samma kulör även om det faktiskt itne ser ut riktigt så.

2009-01-19 @ 14:54:10
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: Raggmunk

Nej,Rosa är inte färgen jag skulle välja men den laxrosa 61 Buicken är fantastiskt läcker.

2009-01-19 @ 16:44:17
URL: http://raggmunkoflask.blogspot.com/
Postat av: Larsson

Snygga vagnar allihopa. Finns två rosa bilar i Arvika, eller tre..?Men... ingen rosa Rolls?Den 4door Chevroletten såg allt bra hemmagjord ut (känner liksom igen karossformen)...och ingen suflett?Snyggt arbete med dettaa inlägg som vanligt!

2009-01-19 @ 16:53:05
URL: http://larsson-larssons.blogspot.com/
Postat av: Mårten

Chevrolet Caribe var ingen Kirunacab :) cabben fälldes ner under i ett "flush tonneau cover" flush innebar att det låg slätt med karossen. det byggdes mängder med såna här utställnings och gimmickbilar hos GM då, de flesta är nog skrotade :(Rosa bilar i arvika.. på rak arm känner jag til en 62 cadillac coupé som jämt ä rätt finer

2009-01-19 @ 17:27:31
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: Larsson

...Yes, plus en Mercury Cab! Och det finns väl en VW-bubbla med tror jag...

2009-01-19 @ 18:49:34
URL: http://larsson-larssons.blogspot.com/
Postat av: svensson

Rosa passar bäst på kromdigra 50-talare."Panther pink" à la 60's Mopar hade ju lite rödare färgton, lite purprur så att säga, det får väl passera...

Postat av: Peter Larsson

Shelby Sunbeam Tiger delades ut 1965 (till Playmate of the Year Jo Collins), enligt uppgifter jag har.

2009-02-07 @ 11:11:11
URL: http://www.metica.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback