Bark och Besk

mer datahistorik.
den första svenska datorn hette Bark, vilket var kort för det redan trista "Binär Aritmetisk Relä-Kalkylator" 

1950 stod underverket färdigt, till en kostnad av otroliga 400 000 kronor! 
Enda existerande bilden på BARK, kontriollbordet är längst ner til höger vilket ger en inblick i hur jädrans enorm apparaten var.
 

Vad kunde Bark göra med sina 8000 reläer och 80 kilometer elkabel då? Tja den kunde ränka 2+2 på 150 millisekunder. med andra ord var Bark en väldigt skrymmande kulram

 1953 stod nästa vidunder klart på KTH, BESK, det vill säga en Binär Elektronisk SekvensKalkylator. Nu hade man även get den RAM-minne, som bestod av två massiva mässingstrummor, det gjorde att man kunde lagra instruktioner. kapacitetn var 4096 "helord" per rulle, vilket alltså motsvarar 163840 bitar, ungefär 2Kilobyte.
 
 

När BESK togs i drift var den faktiskt världens snabbaste dator, trots att man hade lite problem med tillförlitligheten, man använde elektronrör som behövde bytas ofta, så programmen försögs med brytpunkter för att aman skulle hinna checka och byta ut brunna rör inna man förloarde information.
Ovan syns den artmetiska delen av BESK, "processorn" alltså, och kontrollbordet som fanns i ett angränsande rum.
Nu kunde man utföra en addition på 56us, mikrosekuder alltså, istället för millisekunder.
Detta och de 20 Kilobyterna i minneskapacitet räkte iallfall för att SAAB skulle hållfasthetsberäkna sin nya J32 Lansen, innan deras egen Besk-kopia SARA stod färdig i Linköping några år senare.

1961 fanns det hela 35 datamaskiner i Sverige så utvecklingen gick fort.


Kommentarer
Postat av: Ms Chevelle

Svårt att ha den datorn i knä och sitta och blogga ler

Postat av: svensson

Dagens datorer är som du antyder imponerande i sin snabbhet - dock "vet" inte den snabbaste dator att 1+1 = 2, den måste ta reda på det varje gång. Vilket iofs görs snabbt men -Datorn är dum men snabb.

Postat av: Peter Larsson

Mer effektiv och mindre än Eniac iaf. :-D

2009-03-29 @ 11:04:11
URL: http://www.metica.se
Postat av: Peter Larsson

För övrigt läste/hörde jag att elektronröret är på väg tillbaka! Bara en sådan grej är värt att fira med en rejält kopp hett söndagskaffe! :-DSedan blir det garaget för hela slanten.

2009-03-29 @ 11:05:26
URL: http://www.metica.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback