Uppsittning 1910


Ett gruppfoto med inalles tretton personer uppsuttna i en ny Auburn tourer, en kvalificeriad gissning torde vara att mannen med den malliga uppsynen är den nyblivne ägaren till denna automobil.   

Vad mer man kan klura ut av klädval och mode är att det verkar vara lärare och personal från någon slags skola, dock finns inga närmare uppgifter på var bilden är tagen.

Att äga en bil var vid denna tid fortfarande märkvärdigt och så var det även ta ett fotografi. Bil och kamera var långt ifrån någon var mans egendom och en fotograf kunde ta en rundelig slant för ett sådant här uppdrag.

Auburn var vad som torde kallas mellanklassbil idag i storlek och pris. 1650 dollar fick man betala för en sådan här tourer vilket gör att den hamnar i mittsegementet vid denna tid. Nu motsvarar det priset ungefär 300 tusen i dagens penningvärde så bilar var riktigt dyra saker. Några år innan hade Ford börjat ändra på detta med sin billiga model T, marknadsstrategin var att tillverka så mycket bilar som möjligt så billigt som möjligt. en model T tourer kostade samma år 950 dollar och var USA:s billigaste bil. 
Medans de andra som exemplevis Auburn gick mot tyngre och starkare och därmed dyrare bilar kom Ford att spela helt utanför regelboken, med effektiviserad produktion kunde Ford 1918 pressa ner sin model T till otroliga 360 dollar, en tiondel av vad en Auburn kostade samma år.

Kommentarer
Postat av: Anders Svenfelt

Nåja, vid detta tillfälle började Auburns storhetstid ca 15 år framåt i tiden. Men märket såldes faktiskt i Sverige så vitt jag vet redan 1924, kanske rent av i slutet av 1910-talet. Vill faktiskt minnas att jag sett en beg.bil annons i Dagens Nyheter från hösten 1919, där en begagnad Auburn bjöds till salu.

2011-04-08 @ 21:10:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback