Cars&planes - Willow Run

Henry_J._Kaiser var en entreprenör av stora mått, som så många andra insåg han att efter kriget skulle behovet av nya personbilar vara skriande, och tillsammans med Joseph Frazer bildades Kaiser Motors 1945.

Nu blev Kaisers inhopp i bilindustrin inte särskilt bestående, trorts revolutionerande design och konstruktion lades tillverkningen ner under 1954.   

Här står ett par nya Kaisers till höger i bild och till vänster lågbudgetstastningen som hette Henry J. Planet i bakgrunden är också det byggt av Kaiser-Frazer. Det är en C-119 "Flying Boxcar" som utvecklades och byggdes av Fairchild, men 1951 erhöll Kaiser licens att tillverka en serie av dessa Boxcars. Lokalerna man använde till biltillverkningen var synnerligen lämpliga då de var ursprugligen byggda för just flygplanstillverkning, och låg i anslutning till Willow Run airport.  1952-53 bygde Kaiser 71 stycken C-119 flygplan här.  


Willow Run plant hade uppförts av Ford under kriget för att bygga främst B-24 Liberator bombplan. 


EFter kriget togs den över av sagda Kaiser-Frazer som 1953 sålde den vidare till Fords konkurrent General Motors som främstanvände den för att tillverka sin automatlåda Hydra-matic. 1956 började man bygga lastbilar här också, från 1960 byggdes den nya Chevrolet Corvair i Willow Run för att 1962 kompletteras med compact-bilen Chevy II och senare kom huvudmodellen att vara Chevrolet Caprice.  
Under Vietnam-kriget var det från Willow Run de flesta M-16 gevären kom. Vid sidan av de bilar som byggdes kompletta så använde även Fisher, GM:s egna karosstillverkare samma lokaler för att göra karosser till många andra modeller. Från 2002  koncentrerades det återigen bara på växellådor och i december 2010 så stängdes Willow Run för gott.

Kommentarer
Postat av: Gert

Willow Run är ett intressant ställe, jag "råkade" passera för nåt år sen och såg att många av dom gamla byggnaderna från kriget fanns kvar och det stod mycket fina gamla flygplan därinne. Det lokala flygmuseet brann dock upp nåt år tidigare, så samlingen var lite begränsat. Den välkände Jack Roush har sina P 51´or här.

2011-01-27 @ 09:57:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback