Märkliga flygplatser i världen - Vanavara

Här skrevs om den märkliga planlösningen på Gibraltars flygplats http://europas-markligaste-korsning.html
Nu tittar vi lite på en längre österut.

Den här gistna träbyggnaden som mest ser ut som en övergiven skola är faktiskt en terminal, med flygledartorn... Den här byggnaden ligger i en av jordens mest avlägsna platser, Vanavara i mellersta Sibirien.  


Vanavara är en liten stad med c:a 3000 invånare, en gång ett betydande centrum för pälshandel i regionen, men under stalinism och kommunism dog det nästan ut. Nöd, deportationer och utrensningar följde.
Idag för Vanavara en tynade tillvaro i civilisationens utkant, pälshandeln har återupptagits, men det är främst en annan anledning folk tar sig ända ut hit, för att landa på den illa tjälskadade 1400 meter långa betongbanan många timmar från närmsta större flygplats.


Det här är sista utposten i Tunguska-området, det var i närheten av Vanavara den enorma Tunguskaexplosionen  ägde rum 1908.  Än idag vet man inte vad som hände där, förutom att förödelsen var enorm, och att det låg så otillgängligt till att det tog nästan 20 år inann den första expeditionen lyckades ta sig dit under ledning av Leonid Kulik.
http://www.unmuseum.org/kulik.htm

Än idag vallfärdar forskare och vanliga turister hit för att undersöka spåren efter förödelsen, som fortfarande är tydliga mer än 100 år efteråt.
Tunguska_event
Trackback