De förgätna del 59 - Dodge Swinging BeeGeorge Hurst hade redan på 40-talet gjort sig ett namn som motortrimmare i Philadelphia, på 60-talet när muskelbilseran tog fart så var hans Hurst Performance bland de mest ledande i sitt gebit. Hurst hade samarbete med många olika tillverkare under denna hektiska tid. Swinging Bee var en prototyp för Dodge 1969.

Denna byggdes tillsammans med en Charger som hade tillnamnet Merada och föreslogs för Dodges divisionsledning som ett "paketlösning" för att annonsera båda modellerna tillsammans, vilket kanske kuden vara lockande ur marknadsföringssynpunkt. Swinging Bee vars namn var sammasatt av den befintliga Dodge Dart Swinger och den häftigare större Coronet Super Bee var gul med svarta "bee-stripes" över bakdelen och en liten spoiler.

 

Motorn var en ganska standard 383" med dubbelt avgassystem, med fyrväxlad manuell alternativt 727 automatlåda och dessutom skivbromsar fram.  Scoopet på huven var lite mer speciellt än vad det verkar, då det under den satt en ventil som öppnades vid fullgas och så att säga drog in kall luft till motorn.  Ett enkelt men ganska effektivt trimknep.  Swingin Bee och Merada  var förvisso prestandabilar, men inte några dräpare i toppskiktet, utan togs fram av Hurst mer med tanke som image-bilar, promotionmodeller, och något fixpris på vad dessa skulle komma att kosta ut till kund hade man ingen specifikation på.  eller några prestandasiffror helelr för den delen, paketet Merada/Swining Bee nappade Dodge inte på och de två bilarna försvann sedan spårlöst. 

 


Kommentarer
Postat av: Dala

Kom inte Dart Swinger på 1970 års modell när det blev ny kaross?

2011-11-22 @ 23:23:18
Postat av: Mårten

Swinger kom '69.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback