En prisvinnarresa 1912

En serie bilder från en ganska intressant långresa genom Sverige, mycket är oklart om vilken rutt resan hade och hur många som var inblandade. Men såsom det det för ändamålet står textat på bilarna är det tidningen Julstämning som tydligen lottat ut platser i denna långresa som tog plats år 1912.

Bilarna var Stockholmsregistrerade men det verkar inte finnas några bilder från Stockholmstrakten i samlingen, här är dom däremot vid Stadskällaren i Kungälv. Bilen närmast hör inte till sällskapet, det är en O-registrerad bil som troligen är en Opel. De andra två vagnarna i expeditionen, som man kanske borde kalla en tur längs det svenska vägnätet då, är en fransk Mors och en engelsk Daimler. Två rejäla och stryktåliga bilar av sin tid, som kunde ha en rimlig chans att klara av en långresa på våra vägar utan alltför mycket oförutsett krångel.


Här är Morsen fotograferad i Åmål.


Och i Trollhättan, en tredje bil verkar varit med på resan, men som sagt så är idag ganska lite känt om hela denna eskapad. 


I Mellerud, varhän sällskapet drog fram blev det folksamling, bilar var ännu en ganska ovanlig syn på våra vägar, och i många landsorter kan det hända att man aldrig ens sett en. En karavan på två-tre bilar samtidigt var en stor tilldragelse. Morsen ser ut att få en välbehövlig tvätt vid uppehållet i Mellerud.


Sen kommer ett uppehåll i bildsviten, reserutten häremellan är inte känd men nu dyker sällskapet upp nåognstans vid en träbro i Norra Hälsningland. Daimlern är nu i täten.  


Och här tas det paus vid Norra Dellen, Hälsingland, vart man sedan åkte är höljt i dunkel eller hur lång färden var. Det var säkert en spännande tur för de inbjudna vinnarna, men samtidigt strapatsrik.


Mors var ett ganska välkänt framskt märke på denna tiden, grundat 1895, och gjorde sig ett stort namn i tävlingssammahang tidigt på kontinenten. Men redan 1908 gjordes konkurs, bolaget rekonstruerades av André Citroën, och Mors bilar kom att fortsätta kunna tillverkas ända fram till 1925, när det till slut helt gick upp i Citroën. 
Daimer hade startats i Coventry redan 1896 för att licensbygga de tyska Daimler-bilarna för England. Ganska tidigt kom man att bli oberoende av moderbolaget Daimler och gick egna vägar. 1960 köptes man upp av Jaguar och kom i fortsättningen bygga premiummodeller av deras sortiment, för att helt absorberas till att bli ett slags lyxtillbehör med namnskylt på Jaguars modeller.  
Tidningen Julstämning grundades 1906 och ges alltjämt ut än idag av Mediabolaget.   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback