den mystiska pansarkulan i Kubinka

 
Utanför Moskva ligger det hemliga pansarmuseet Kubinka, ett av deras föremål har man i över 65 år försökt klura ut vad det egentligen är för något, en pansarkula som hittades i Mauncheriet 1945. 
 
Det lilla man vet är att den är tysk, men tjänstgjort i japanska armén, det finns inga ritningar, dokument eller något som kan bringa ljus i dess funktion. Det lilla man vet är att det suttit en tvåtaktsmotor i den, som driver kulans gavlar som ett slags bandhjul, den har två små stödhjul bak och plats för en man inuti. Pansaret är 5mm tjockt, och ingen beväpning har funnits. Man antar att den kan använts för att lägga kabel, eller minor, eller rent av bara som en rullande observationspost, men ingen vet säkert. Byggdes det bara en? varför hamnade den i Mauncheriet? Hur fungerade den?  Varför finns ingen dokumentation om denna märklighet? Frågetecknen är lika många idag som när den hittades under slutet av kriget.  

Kommentarer
Postat av: svensson

Jag tycker att det hela är rätt klarlagt rent konstruktionsmässigt. Det är frågan om en en enmans, obeväpnad tankett. Skyddad mot finkalibrig eld och splitter kan en soldat i denna boll ge sig ut på stridsfältet och botanisera, spana och reka, kanske även rädda sårade från ett oblitt öde i ingenmansland.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback