Voughts flygande pannkaka

Under 1942 ramlade det in massor av UFO-rapporter i trakten kring Connecticut. Men det hade en helt naturlig förklaring, det var Voughts testpiloter som var uppe och snurrade med V-173, eller flying flapjack som den här skapalsen också kallades.
 
Charles Zimmerman hade experimenterat med diskformade vingar för flygplan och 1941 hade han kommit så långt att amerikanska flottan var intresserade av idén, prototypen kom att byggas av Vought.  Planet flög första gången den 23:enovember 1942. 
 
 
Tanken med det oortodoxa flygplanet var att den skulle kunan manövrera i extremt låga farter och landa och starta på väldigt kort yta, därför var flottan nyfikna på huruvida plnaet skulel lämpa sig för hangarfartyg.
Två 80-hästars Continentalmotorer satt inne i flygkroppen eller vad man skall kalla det, och drev var sin propeller som satt i framkant av vingen. Planet var faktiskt längre än det var brett, 8,1 meter mot vingspannet på 7,1 meter.
190 flygningar gjordes med pannkakan, en av testpiloterna var Charles Lindbergh, som tyckte det var en lättmanövrerad och fin maskin. Det blev dock inte så mycket mer utav den flygande pannkakan, man gick vidare och byggde två prototyper som hette XF5U, som hade två stycken 1300 hästars Pratt&Whitnetmotorer och kapabel till farter uppemot 800km/h. Men då hade man dels dragit över budget och deadlines, och dessutom blev propellerplanen frånåkta på alla sätt av den nya generationens stridsplan, med jetmotorer. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback