Semestra som förr, overklighet imorgon.

När min mor växte upp, 40-50-talet, så åkte man till sommarstället i Skillingmark på sommaren och stannade där hela sommaren. Det är själva grundidén med ordet sommarställe.
Mina morföräldrar hade ingen bil så två vuxna två barn, en katt och bagage stuvades ombord på tåget mot Åmotfors. Där man sedan åkte BJ-linjen med ånglok (som runt 1955 byttes ut mot rälsbuss) til stationen I Skillingsfors.
 Där mötte farbror Ivar som var droskägare upp med sin stora Plymouth och skjutsade familjen den sista milen uppmot Högsäter och gränsen. Mer från Skillingmark, nutid, finns i tidigare inlägg:
http://svammelsurium.blogg.se/2008/july/en-tripp-mot-skillingmark.html
http://svammelsurium.blogg.se/2008/july/litt-fra-marken.html

Hur klarade man av en hel sommar häruppe på den tiden? Jo det var inte så svårt. Lanthandel fanns inom gångavstånd. Varor kunde därifrån även beställas hem från Koperativa i Skillingsfors. Post och telegrafstation fanns som skötte eftersändning alternativt poste restande brev och paket. Lantbrevbärningen både lämnade och hämtade post, och skötte även räkningar och en del mindre ärenden .
Lokal ordningsmakt i den mån det behövdes fanns i form av en ambulerande landsfiskal.
Gjorde man sig illa så fanns det en provinsialläkare som kom på besök, eller vid mer akuta fall så ställde fabror Ivar, som hade åkeri och taxiverksamhet, upp och skjutsade en till Lasarettet i Arvika.
Varannan tordag kom det en fiskbil och varje fredag en drickabil.

Idag finns som nämnts innan inget av ovanstående kvar, Jo Koperativa, numera Coop i Skillingsfors, 13 kilometer bort. Men skolan, bruket, stationen och allt annat på vägen upp mot Norge gapar tomma, lanthandlarna igenbommade. Posten sköts från Åmotfors, vårdcentral finns i Charlottenberg,  ytterligare 50 kilometer längre bort. 

Vrför skriver jag om detta? Jo, i dagsläget så anser en hel del snusförnuftiga förståsigpåare att vi måste rädda jorden genom att semestra alternativt. Alternativ för dom är i princip inga alternativ alls, ingen bil, absolut inga flygresor utan vi skall spendera vår semester med att cykla eller åka tåg. 
Bland annat finns en hel lobbyorganisation som heter .järnvagsframjandet.html som står bakom sådant. Inte helt förvånade är de flesta bakom detta även miljöpartister. 
I insändare och debattsidor dyker dom upp , samt tokmytomanerna  grönabilister1 och andra organisationer som de mer radikalt fanatiska Jordens vänner med mera upp och tycker en massa om hur vi andra skall tänka. Gemensamt för samtliga är att det är, ett, väldigt aktiva miljöpartister som för dessa organisatioeners talan, två, dessa miljövänner är i samtliga fall storstadsbor. Som antagligen aldrig varit utanför stan och ens vistats i den miljö som de så  präktigt försöker "rädda" 

Det enda spåret av Morfars bror Ivars droskverksamhet är ett halvrasat busskjul vid Molia. Drickabilen och fiskbilen hamnade på Edaskroten för länge sen. Och det har inte gått några tåg förbi Skillingsfors på nästan 50 år.

Kommentarer
Postat av: RonnyBGoode

Jag förstår precis vad du menar. Och jag håller med till 100%. Bra inlägg.

Postat av: F

Oj, jag tror att du har gjort samma spaning som jag: De rabiat miljöreligiösa, som till stor grad bor i innerstan i Sthlm, som äger kärnan i det som kan f n anses som "politiskt korrekt". Fy fan för denna "intelligentia" som styr- och lobbar här i landet piffi allkrydda. Jag är rejält trött på dessa "klimatförändringsöversittare". Amen.

2008-09-17 @ 00:23:48
URL: http://lae.blogg.se/
Postat av: Anonym

Bra reflekterat!

2012-04-24 @ 11:32:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback