En dag i Illinois 1964

En mycket speciell transport lastas någonstans i Illionois, tiden är någon gång i mars 1964.
En man vid namn John W Shakespeare har avyttrat hela sin samling Bugattis till en köpare i Frankrike. Det rörde sig om totalt 30 bilar. 
Här rullas en type 35 ombord på järnvägsvagnen


type 57S ombord, bakom den står pärlan i Shakespeares samling, en type 41 Royale. Den här bilen är nummer 41131, och om den majestätiska Royale skrevs här:
http://svammelsurium.blogg.se/Royale.html


Faktiskt också en Bugatti. dessa käcka eldrivna vagnar nvändes för interntransport på Bugattifabriken i ett par exemplar. Dom fick till och med en egen typbeteckning, type 56. Just den här vagnen användes av Ettore Bugatti själv på sina inspektionsrundor på fabriksområdet.  

 
En synnerligen spektakulär syn, trettio Bugattis på samma tåg med den jättelika Royalen längst bak.  


John W Shakespeare ser en sista gång sina Bugattibilar innan tåget rullar iväg mot New Orleans och därefrån skappas till Le Havre. Slutdestinationen var Mulhouse, där köparen Fritz Schlumpf väntade. Köpesumman var $85000. I dagens penningvärde c:a $600000. Vilket får anses vara ett vrakpris, idag är det svårt att få en Bugatti för det priset...


säljare och köpare var två speciella figurer, Shakespeare förvaltade förmögenheten som hans far byggt upp, Shakespeare senior blev rik på att tillverka fiskedon och var även han som uppfann kastspörullen. 

Fritz_Schlumpf och hans bror Hans var i textilbranschen, och blivit mycket förmögna. Och dom samlade på vetetranbilar i allmänhet, och Bugattis i synnerhet. Bugatti blev en besatthet för bröderna, deras verk var lika mycket ett museum som ett mausoleum över Bugatti. Dom drev sin stora texilidustri i fördärvet i sin samlariver, situationen var lika tilltrasslad som ohållbar för bröderna Schlumpf, och allt rämnade när de arga strejkande arbetare vid fabriken i Mulhouse helt enkelt stormade stället. Väl inne i fabriken möttes dom av en häpnadsväckande syn, fabriken var förvandlat till ett storslaget museum med över 600 pietetsfullt renoverade veteranbilar.


Museumet är idag förklarat siom en del av det nationella arvet,och förvaltas av staten, här finsn bland de över 600 bilarna i utställningen inte mindre än 123 Bugattis. 
http://www.collection-schlumpf.com/en/schlumpf/  

Kommentarer
Postat av: jeepsventa

Vart dom va på väg var ju inte så svårt o klura ut , men jöösses vilken transport !! jättekul o se bilderna !!

Håkan !

2010-06-05 @ 21:29:10
Postat av: Peter Kampf

Suverän bildserie. Helt galet att tänka sig att man skulle gjort en sån transport på räls idag. Har varit i Mulhouse några gånger men tar med mig intrycket av dessa bilder till nästa gång. Bra!

Postat av: Gert

Jag råkade Schlumpf museet för nåt år sen, det är helt makalöst, måste upplevas

2010-06-07 @ 00:02:12
Postat av: Moppe-rejsarn

Och hur fick Shakespeare tag i alla dessa Bugatti?

2010-06-12 @ 19:45:07
Postat av: Mårten

det förtäljer inte historien... men efter kriget var det inget större värde i dessa bilar.

2010-06-12 @ 19:53:26
URL: http://svammelsurium.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback