En lastbil i plurret (-kappbloggning: sept 2006)

Vi har vart ute och åkt "Stolly" !

Nääs fabriker där vi träffas på måndagar ligger vackert belägen vid sjön Sävelången, och såklart passar det utmärkt att ta sig dit med amfibiebil, om man råkar ha en ståendes.

image300

Alvis Stalwart, konstruerades på sextiotalet för brittiska armén som tyckte marinen verkade ha alldeles för roligt med sina fordon, så därför byggde man denna monstruösa sexhjulsdriva amfibiebil Detta exemplar ägs av en entusiast med förkärlek för udda militärfordon och brukar ta med dom till Nääs emellanåt. 
Hermetisk hytt som man tar sig in i  via luckor i taket. Flaket rymmer en hel pluton och lite till. Så den fick köra några turer med nyfikna på Sävelången.

image301  image302

Stollyn kravlar ut i vattnet med alla sina nio ton, och titta visst simmar den! I vattnet drivs den av en slags vattenjetanordning som är kopplad till bilens normala gaslänkage och fördelningslådor. Skall enligt uppgift vara allmänt jäklig att serva och undehålla.  Hela härligheten drivs av en rak Rolls Royce-åtta på 6,5 liter, bensin givetvis. 
På landsväg drar en Stalwart runt 7 liter milen, men vad gör det när tanken rymmer en halv kubik... 

image303 

Det här är riktigt roligt sätt att färdas, man tänker på en anka, lugn och värdig på ytan men paddlar på utav helsike under. I en Stalwart vaggar man fram makligt på vattnet medans vrålet av den raka Rolls Royce-åttan på fullgas mullrar under fötterna


Annat grannt vid sjökanten på Nääs, Nics fina De Soto från 1961, sista årsmodellen av dom, samt en trevlig liten balja, dock utan några nämnvärda sjöegenskaper, Ford Hot rod med klassiskt busigt stuk.
.image304  image306

Kommentarer
Postat av: svensson

Intressant militärfordon: men flaket rymmer nog högst en halvpluton, cirka 14 soldater med utrustning.

Hade en plastleksak som såg som den där, vit och i skala 1/24, "en amfibiebil" var det, detta ord hade sin magi, en badkarsploj... ja gamla minnen...

Postat av: Mårten

Jag hade en liknande sån leksak med, sexhjulsdriven, vattentät och kunde simma också., hade en urstark liten batteridriven elmotor :)

2008-03-11 @ 18:07:06
URL: http://svammelsurium.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback