Kromvickar i kvadrat

Ford Fairlane Crown Victoria 1955-56 är en väldigt populär bil här, och har så varit sen de var nya.  Det såldes relativt gott om dessa nya i Sverige, och förhållandevis många finns kvar så någon större importboom av dessa har inte funnits.  Men givetvis fylls det på emellanåt, två stycken kom in ganska nyligen. 


Denna sorgliga skepnad är en 1956 Crown Victoria nyss inkommen från Texas. Den mest åtråvärda modelen idag är de som var utrustade med glastak, bara 603 stycken byggdes 1956 med detta, men denna har plåttak och dessa var betydligt vanligare, 9209 såldes i det här utförandet. Skälet till att glastaket var så impopulärt var dels en extra kostnad på runt 500 dollar, dessutom så blev bilen en bastu i varmare delstater och då kanske man skulle behöva betala ytterligare 500 dollar för en A/C anläggning, en rätt häftig extrakostnad på en bil som i baspriset låg på 2438 dollars. 

Nästa Crown Victoria är lite annorlunda, inte bara att det är en 55:a som är lite ovanligare här, den har dessutom glastaket, och den kommer inte från USA...




Den här Kromvicken såldes ny i Colombia!



Fenspetsen bak är utrustad med blinkers där normalt backljust återfinns, likaså har den oranga insatser i p-ljushållarna fram.


Bilen är förhållandevis välhållen, men kan tänkas brist på korrekta originaldelar i Colombia har framtvingat vissa kompromisser, inrdningen är original sånär som på framsäten från någon nyare, troligen japansk bil... Motorn är lite modernare likaså har den även försetts med tvåkrets bromssystem med servo. Notera ovan att reglage för värme och ventilation saknas, bilen har inget värmepaket alls, tydligen ansågs det onödigt dit den skulle. Däremot sitter det en grov slang i varje framskärm som har var sitt intag brevid kylaren som leder friskluft in till kupén istället.


Dock är den utrustad med den idag sällsynta kombinerade backspegeln och sökarlampan.


Och för oss lite mer nördar är denna plåt väldigt intresant läsning, det är "body plate" som var föregånagre till det standardiserade VIN-systemet, Vehicle identification number.

Övre raden läses U5SF-130515
U = Motor, 272" V8 på 173 hästkrafter
5 = 1955
S = byggd i Somervillefabriken, Massachusetts
F = tvådörrars Victoria coupé 
Övriga siffror är serienumret.

Nedre raden bekräftar att detta är en äkta glastakare med koden "64B" 
"RE" säger att bilens färg antagligen är korrekt, röd och vit.  
"L" är utrustningsnivå i det här fallet Fairlane Crown Victoria, nästa fält är blankt, detta är för varianter av detta, Crown Victoria fanns bara i en modell. 
"09B" är datumkoden för när bilen är tillverkad , den nionde februari 1955. 
"4" är transmission, i detta fall den treväxlade Cruise-o-matic automatlådan. 
"3" bakaxelutväxling, 3:70-1 
Och slutligen "X" som är en sällsynt syn på en sådan här chassiplåt, den står för Export.   

Crown Victoria var en populär bil, hela 35164 stycken såldes 1955 varav 1999 hade det genomskinliga taket. Men denna gimmick blev som sagt ingen succé för året efter såldes som nämndes bara 603 stycken med glastak, eller såldes gjorde dom egentligen inte. Många 56:or förblev osålda och där har vi förklaringen till varför just Kromvicken alltid varit såpass vanlig i vårt land, för många av de osålda bilarna skeppades över till Sverige för att säljas här. 



Volvo i österled

Här: volvo-pa-vift. skrevs lite om en sändning PV444:or som hamnade i Japan, det lär även tryckts upp broschyrer på japanska för dessa bilar också.  Någon japansk PV444 broschyr har jag inte hittat, men däremot för Amazon och 1800S från 1964. 










Sceptre med syskon




Humber var ett ärke med anor långt tillbaka, 1868 hade man börjat bygga cyklar och 1898 byggde man sin första bil. Humber blev kända som robusta och gedigna bilar av lite högre klass, även sedan efter man hade blivit uppköpta av Rootes 1929. 
Märkena inom Rootes började mer och mer samköras, "badge engineering" innebar att de olika märkena mer och mer delade samma karosser, med olika utsmyckning och utrustningsnivåer. 1966 prenesterades Roots sista kaross, Arrow, som var samlingsnamnet för Sceptrens alla syskon. Märkena ifråga var Hillman, Singer, Sunbeam och Humber. Modellnamnen som användes var Minx, Vogue, Gazelle, Arrow, Sceptre, Hunter, Royal, Hustler, Husky och kanske några till, som alla kan paras ihop med föregående märken i den saliga röra som kännetecknade Rootesgruppens fabless för ”badge-engineering”

 
Sunbeam Arrow 1968

Under denna tid tog Chrysler mer och mer över kontrollen av Rootes med föga framgång, Singer ströks redan 1970, de andra följde med fram till Chrysler Europas totala sammanbrott 1976, då deras verksamhet togs över av Peugeot/PSA gruppen. Dock fanns licensrättigheter för varumärkena kvar så Arrowkarossen tillverkades ända fram till 1979, men då med under namnet Chrysler Hunter.
Chrysler Hunter



Singer Vogue 1970, hette ibland även Singer Gazelle.



Hillman Hunter Topaz var en specialutgåva, där alla kom i röd metallic, detta var de sista Hillmans 1975.


Humber var premiummärket av dom, och kännetecknades av lite mer lyx, tystare gång och var nog egentligen ingen dålig bil, men trots sin statusframtoning så hade den samma mekanik och motor som sina syskon vilket låg den i fatet. För i hela serien var motoralternativen begränsade till två fyror, en på 1,5 liter och en lite större på 1,7. Hos Hillman fanns en GT version som fick dubbla förgasare, samma motor fanns även i fastbackcoupén Sunbeam Rapier som också delade Arrow-plattformen. I vilket fall som helst var bilarna gravt undermotoriserade, att Humbern fick en elektronisk överväxel hjälpte föga.

Sunbeam Rapier var en sportig fastback, på Arrows bas.


Sunbeam Hunter Safari var en modell som bara fanns i Australien 

 
Chrysler Hunter Royal var en annan modell enbart i australien och Nya Zeeland, dessa hade ett eget bakparti.


Down under fanns också en Hillman Hustler, som motsvarade europas Hunter GT.


Humber Sceptre som stationsvagn fanns kvar ända fram till 1976, då man byte namn till Chrysler Hunter ströks denna och Hillman-kombin.  

Men trots att dessa märken och modeller är saligen insomnade sedan länge så kom ändå Arrow att leva vidare på oväntat håll. Redan från början kom Arrow att licenstillverkas i Iran udnern namnet Peykan, som betyder just ”Arrow”. Dessa kom i delar från England och monterades i Teheran av Iran national, senare kallat Iran-Khodro. Tydligen hade man gott om delar över för dessa fortsatte skeppas till Iran ända fram till 1985 då man hos Iran-Khodro började prducera Peykan helt baserat på egna delar, och motorn togs nu från Peugeot 504, som också licensbyggdes hos Iran-Khodro. Flera gånger var Peykan på väg ut ur sortimentet men varje gång väckte beslutet folkstorm, iranska folket har en storslagen hatkärlek till sin Peykan, så den fick hänga med fram till 2005, och för de sista åren var orderlistan två år lång.

Men Peykan dog inte riktigt där heller, produktionslinan såldes till Sudan, men det verkar inte som någon tillverkning någonsin kom till skott där. Däremot bygger Iran-Khodro ännu en slags bastard-Peugeot som kallas RD, fortfarande på Peykans plattform ihopparad med en Peugeot 405-kaross. När den försvinner vilket kommer ske inom kort försvinenr de sista generna från det en gång så anrika Rootes group och Humber vars släktträd
sträcker sig tillbaks till 1868.

Denna Humber ligger på 25 meters djup i Vobster quay, England, som en spöklik symbol över hela Rooteskoncernen som kantrade och sjönk som en gråsten i det stålbad som brittisk bilindustri genomgick på sjuttiotalet.

Vobster quay är ett rätt spännande ställe,ett gammalt vattenfyllt stenbrott omgjort till en slags äventyrspark under vatten. Här kan dykare undersöka allt från skeppsvrak, bilar och ett flygplan! Här finns också maskiner från stenbrottets tid och andra lämningar och är väl värt ett besök för dykfantasten.
http://www.vobster.com/diving-intro/general/information

Lill-Lincoln



I dagens saliga röra med biltyper och modellserier där man breddar sig för att verkligen passa alla med allting kanske en sådan här hybrid skulle ha en chans. Idag har ju flera tillverkare av prestigemärken av billigare plattformar för att göra "lyxbilar" på folklig basis , som tex Cadillac Catera (Opel Omega) och BLS (Saab), Porsche Cayenne (VW Touareg) med mera. Men 1973 hade Lincolns "mk.I" antagligen inte haft någon chans, baserad på den för oss så bekanta Ford Granada försedd med en grill som mer för tankarna till Mercedes och dubbla lampor hämtade från Fords Gran Torino.  En Granada med clownnäsa...
Lincoln mk.I var troligen, eller förhoppningsvis inte menad att sättas i produktion, utan stannade på "show car"-stadiet, tack och lov.

Johnny 80

Idag skulle Johnny Cash fyllt 80 år.



Den här sången och videon var bland de sista av hans verk, en cover urpsrungligen gjord av Nine Inch Nails, men den passar just Johnny cash så bra, oerhört gripande låt och video som knyter ihop säcken runt Johnny Cash långa och framgångsrika karriär. Gjord i en stund han själv visste att han inte hade långt kvar, han avled i september 2003.  

Impalas Imperial och annat blandat



Vi börjar med bilen som syntes här:
januariblandning. som ny fått lite snö på nosen. I denna nos sitter en annan trevlig överraskning nämligen en 348" motor vilket bör varit tämligen ovanligt i en fyrdörrars Bel Air.


Chevrolet Impala 1960 med snö på nosen, en hyfsat bra Sport coupe som ankom i Januari


Impala har tre bakljus per sida, de billigare modellerna Bel Air och Biscayne bara två. 


Och under lite mer snö står ännu en Impala 1960, en fyrdörrars hardtop sport sedan, och detta är på alla vis en mycket fin bil, troligen en av de finaste Impala 1960 som finns i vårt land.


Prydlig inredning i rött som gör sig vacker mot den vita lacken, 60:an behöll den fantastikt tuffa instrumentbrädan från föregående år.




Chevrolet 1959-60 är ju jättepopulära här, däremot ser man inte en 61:a särskilt ofta, men visst var den nya "bubble top" coupén för 1961 en vacker bil. Denna har också 348" motor och verkar av allt att döma härjat på dragstrips emellanåt, kanske renatav ända sen den var ny. 348"-motorn var  bland det värsta man kunde köpa i en standardbil då.  

 
50 års dragrace nostalgi samlat i bakre sidorutan...


En annan ovanlig bil hämtas upp av sin nya ägare, en Imperiual Crown cabriolet från 1967. Hos Imperial tog man det lite lugnare än hos Cadillac och Lincoln, bara 577 sådanan här cabrioleter byggdes.


En annan mycket ovanlig moparbil, Dodge Polara cab från 1970, desas byggdes bara i 842 exemplar. 


Snygg kombination med grön bil, grön inredning och beige topp. 


Mercury Custom från 1956 har precis rullats ur containern, Mercury hade tre modellserier detta år, Medalist, Custom och Monterey i stigande skala. Custom 2dr byggdes i hela 16343 exemplar men dessa tvådörrars "stolpe" är idag en ganska ovanlig syn.


Fords top of the line modell 1953 hette Crestline, och populärast av de tre modellerna i den serien var Victoria hardtop coupén som den här, hela 128302 Fordköpare beställde denna snygga coupé 1953. 


Ford galaxie 1964 är en populär modell här i Sverige, och den var populär hemma i USA som ny också, över en kvarts miljon Galaxie 500 coupes inklusive 500XL modellen såldes.


Och avslutningsvis en lite ovanlig europé som hittat tillbaks. Det här är den sista versionen av Porsches långkörare 356 som byggdes ända fram till och med 1965. Trots att en nya 911:an hade kommit redan 1964 var efterfrågan på 356 fortfarande stor främst i USA, så därför behöll man modellen i programmet ett tag till. Detta är en 356SC från just 1965 vilket innebär att den har den stora motorn på 95 hästkrafter och dessutom är denna utrustad med den ovanliga takluckan.


Och här är bilen på väg ut ur Göteborg för vidare transport till Estland där den skall renoveras grundligt innan den kommer tillbaka till Sverige. 


The Melin Collection - oldies 2


Veteranbilshobbyn var inte lika omfattande förr, till en stor del beroende på att det vi kallar gammelbilar idag var nya då... Men visst fanns det en kultur runt äldre fordon redan på denna tiden om än inte fullt oka omfattande och organiserad som idag . 


Utah Motor Club verkar brytt sig om gamla bilar, här en veteranbilsparad i Salt Lake City som leds av en vitmålad Ford model T av 1919 års modell, året är 1958. 


Och en riktigt sällsynt pärla siktad i Salt lake city 1955, en Pierce Arrow av 1924 års modell, bilen var alltså dryga 30 år då men utvecklinge hade gått rasande fort och denna fina vagn var i högsta grad föråldrad.  Pierce Arrow var på sin tid bland de dyraste och mest exklusiva man kunde köpa, en sådan här 2-dörrars model 33 Brougham kostade hela 6800 dollar, och de dyraste modellerna från Pierce kunde gå på över 8000 dollar. Det var annat än T-Forden som kostade från 290 till 500 dollar.


William Skola heter mannen som här visar upp en praktfull Rolls Royce av 1926 års modell. Det rör sig om en Rolls Royce Twenty som känns igen på sina liggande ribbor i grillen. Twenty var ett lite billigare alternativ till den stora Silver Ghost och Phantom som hade kommit ut på marknaden 1925.  Vid denn atid hade Rolls Royce även en fabrik i USA, i Springfield New York, men Twentyn byggdes inte där utan denna kommer från England. Bilden är tagen 1958 i Salt Lake City antagligen i samband med paraden i första bilden. 


En veteranbilsutställning i Santa Ana 1966 visar David Vaughan upp en fin Bugatti type 57 från  trettiotalet. Bugatti var i en klass för sig och alltid varit åtråvärda bilar så detta var en dyr och exklusiv "veteranbil" redan på denna tid.  


Lokala Dodgehandlaren hette Saddleback Dodge, och har omnämnts tidigare här: melin-collection-tustin-avenue.
Vid mitten av sextiotalet hade dom den här Dodgen av allra första årgången 1914 som skyltexemplar.  Bröderna Horace och John Dodge hade ett gediget förflutet i den ändå rätt nya bilbranchen som udnerleverantörer och delägare i Ford innan dom beslöt sig för att öppna eget. De första bilarna från Dodge Brothers rullade ut ur fabriken i november 1914, och detta räknas som en egen årsmodell och 370 bilar räknas som 1914 års modell. Men Dodge hade bra snurr redan från början och till slutet av 1915 års kalender hade man byggt hela 45000 bilar.


En mycket prydligt välhållen Buick fotograferad på gatan i Riverside 1963, vid denna tid fanns det en och annan förkrigsbil fortfarande i daglig trafik men denna ser lite för blank och fin ut för det.

Fler gammelbilar på gatan i Santa Ana skrevs om här:
the-melin-collection-oldies.html

Taunus girls - USA

Den snygga P2-serien av Taunus bär klara likheter med Fords större amerikanska modeller av 1955-56 års modell, men mindre känt är att Lill-Forden också såldes i USA. P2 kom på marknaden under senare delen av 1957 i Europa och byggdes fram till 1960, det verkar som de flesta av dessa för USA-marknaden skeppades iväg just det sista året. 


















Buehrigs bästa

Två intressanta trettiotalare har nyligen inkommit till Sverige, jag vill presentera båda två här för att sätta dom i perspektiv till varandra.  Den första är en Buick Roadmaster från 1937

Skicket får väl beskrivas som orenoverat... 75 år sätter sina spår, men här kan man ändå ana bilens forna storhet, med genröst passagerarutrymme, inbjudande baksäte med armstöd och infällda askkoppar och högt i tak.


Buick Roadmaster var en pampig stor bil med en hjulbas på hela 330 centimeter, prislappen var ganska bra tilltagen också på 1518 dollar för denna touring sedan. I sin form är detta en ganska typisk bil för 1937 med sina lysen placerade spearat vid fronten, separata skärmar, fotsteg och en hög profil.

Med detta som referens är det inte svårt att föreställa sig vilken uppmärksamhet nästa bil väckte vid samma tid. 
 




Det här är en Cord 810, och dess radikala design placerade den redan som ny på Museum of modern Art i princip direkt efter sin presentation i November 1935. En "milestone car", som blev  legendarisk redan i sin egen samtid.  Gordon Buehrig hette mannen som dikterade denna formen, och dess specifika kännetecken är dels grillen vars horisontella ribbor går runt hela fronten ända till framdörrarna, som kom att kallas "coffin nose" och för första gången sågs dolda strålkastare i framskärmarna. 


Vad som mer var radikalt 1936 var avsaknaden av fotsteg samt lister och övriga ornament. Det finns bara ett enda emblem på Corden och det sitter fram under grillen som synes ovanför. Bilen är "clean" helt enkelt, och dessutom otroligt låg i sin profil, inte mycket högre än många moderna bilar av idag.  Detta har sin förklaring i att den är nästan lika extrem under skalet också.  

Cord 810 var framhjulsdriven, liksom sin föregångare Cord L-29 som byggdes åren 1929-31, innan man gjorde ett uppehåll på några år och återkom som sagt 1936 med modell 810 som döptes om till 812 året efter. Motorn byggdes av Lycoming speciellt för Cord och var en V8 på 130 höästkrafter. Denna var kopplad till en mycket speciell växellåda som låg framför motorn. Lådan var fyrväxlad fullt synkroniserad vilket bara det var i princip unikt på den här tiden, dessutom var den elektriskt styrd med en slags preselector på rattstången. Prototyperna hade haft tryckknappsautomat men det ratades och ersattes raskt med denna funktion, utveckad av Bendix.  

 
Cordens bräda likande inte heller mycket annat, nästan som ett flygplan med en uppsjö av instrument inpassade i en vacker panel av rosenpolerat stål. Preselectorn till växellådan syns på rattstången. Bilen har bland annat varvräknare och oljetrycksmätare.  De två stora rattarna på panelen öpnnar vindrutorna, och längst ut i varje ände syns en liten vev, dom är till att fälla upp lamporna med, som alltså gjordes manuellt.


Ombonat i baksätet, dock är sikten bakåt inte mycket att hurra för, men någorlunda bättre än flera andra från tiden då bakrutorna sitter förhållandevis långt ner.  Här ser vi också att detta är en Cord 810 Westchester sedan som var 5-sitsig enligt Cord, det fanns en lite dyrare Beverly också, som hade armstöd i sätena och därmed blev fyrsitsig.  


En "hal" design med fastbackstil. Senare gick det att få ett utbyggt bagageutrymme som tillval.  


De tuffa avgasrören som går in i skärmarna är dock en detalj som inte stämmer riktigt, dessa fanns på de bilar som försågs med kompressor, och detta fanns bara att tillgå på model 812 som byggdes 1937, men detta är ju en 810 och har ingen kompressor alls under huven.  Kanske, så gick det att få dessa sent under 1936 som "option" eller så är det en modifiering av någon tidigare ägare?  

Cord hade som sagt gjort ett uppehåll på ett par år efter L-29:an innan man gjorde comeback med denna radikalt nytänkade modell som saknade motstycke i sin samtid. Men i Erret Lobban Cords imperium ingick även Duesenberg och Auburn som alltjämt var i produktion fram till 1936, dock i krympande skala.  Den nya Corden blev dock inte den succé som skulle rädda företaget från undergången. 1936 producerade man 1764 stycken. 1937 breddade man sortimentet med ett chassi med längre hjulbas, och dessutom kunde Lycomingmotorn fås med kompressor vilket skjutsade upp effekten till 170hk. 1066 bilar av 1937 års modell hann byggas innan Errets imperium föll samman och portarna slogs igen den 7:e augusti 1937.   


  


4CV fjärran från Frankrike



Detta förefaller först vara helt vanliga Renault 4CV men det är det inte. Vi är itne ens i Frankrike, eller en Renault-fabrik någonstans, utan hos Hino i Japan. 1953 började man här bygga Renault 4CV på licens som ett komplement till sin reguljära produktion av tunga kommersiella fordon. Renaults 4CV gick ur produktion på hemmaplan 1961, samtidigt hos Hino presenterade man sin första egna modell Contessa 900, som dock var till stor del baserad på Renault DAuphine. Men 4CV:n kom att leva vidare parallellt med den nya Contessan, med lite annan front hette den nu Hino PA62 och kom att liksom Contessa-modellerna tillverkas ända fram till 1967 då hela Hino gick upp i Toyota och hela personsbilsproduktionen ströks.  

  

 

Westfalia från Väst

Volkswagen Westfalia är närmast ett begrepp, denna campingvariant erbjöds genom Volkswagens egna återförsäljarnät i otaliga versioner från 1951 ända fram till och med 2003. I USA såldes dessa med namet Campmobile och just en sådan grön har nu anlänt från San Fansisco.



Dessa campingbussar blev enormt populära i USA, några totalsiffror verkar inte finnas men 1969 hade man byggt 50000 Campers, och över 80% av dom hade gått till USA, nåfgra år låg exporten dit på närmare 90% av produktionen. Det här är en Campmobile av 1978 års modell, och då har den givetvis det karakteristiska pop-up taket som gav plats för en extra bädd alternativt full ståhöjd. Skicket är att beteckna som ganska gott, med lite uppfräschning och fix med interiören så är detta en mycket fräsch semesterbuss. Den verkar levat ett ganska bra liv i soliga Kalifornien, solen har inte bränt sönder den, och rost är där ett okänt begrepp. Westfalian har bytt en västkust mot en annan, för dess nya hemadress i Sverige är Varberg.

 


Färgmatchande grön plaidinredning både fram och bak, i överlag är denna Westfalia i mycket gott skick. 


Kaxigt klistermärke i sidorutan visar tidigare ägarens status...  

Westfalia-werke i Rheda-Wiedenbrück har en längre historia än vad man kan tro, redan 1844 startades firman av Johann Knobel för tillverkning av verktyg och jordbruksredskap. Senare började man bygga hästkärror och på 1920-talet slog camping och turismen igenom, då byggde Westfalia både husvagnssläp och påbyggnader till vanliga bilar, tidiga campers alltså.

Under kriget totalförstördes fabriken, men dom lyckades resa sig och visa upp en enkel husvagn på Hannovermässan 1947, dock såg företagets framtid mörk ut. Räddningen kom i form av Volkswagenbussen 1950, en utmärkt plattform för Westfalia att bygga vidare på det man kunde bäst, campinginredningar.Den första ordern lades faktiskt av en amerikansk arméofficer som ville ha en smart minibuss som kunde fungera som bruksfordon på vardagarna och förvandlas till semesterfordon för helgerna. Westfalia byggde den tydligen såpass bra att officeren kom tillbaks med en order på 50 stycken till! Sedan 1951 var Westfalia mest förknippat med Volkswagen men kom succesivt att bredda sin verksamhet til att bygga om alla slags fordon. Samarbetet med Volkswagen tog slut 2003 efter att Daimler-Chrylser hade köpt upp majoriteten av företaget två år tidigare.

Under denna period byggde man istället konverteringar på Mercedes och Dodge-fordon, men sedan 2008 är Westfalia Van Conversion återigen ett fristående bolag. 2010 försattes företaget i konkurs, men produktionen fortgår ännu under rekonstruktionen.
¨

Campingmys ur VW-broschyren USA 1976.


Cars&Stars - Zarah




Karlstadfödda Sara Stina Hedberg blev känd som Zarah Leander, och här står hon 1934 med sin nya fina bil, en La Salle, 1934.  Vid denna tid hade hon fortfarande sin karriär i Sverige, 1936 blev skrev hon kontrakt med tyska UFA och där blev hon storstjärna, dock en mycket kontroversiell sådan i de flestas ögon. I Sverige och väst sågs hon som nazistsympatisör, och av nazisterna misstänktes hon vara kommunistisk spion, hennes liv blev nog nästan mer spännande än filmerna hon medverkade i... Efter ett dussin storfilmer för UFA fann hon för gott att flytta hem till Sverige igen 1943. 
Men kanske historien kunde tagit en annan vändning denna sommardag 1934, för bilden är faktiskt tagen utanför den Engelska beskickningen i Stockholm.

La Salle var aldrig någon valig bil på våra vägar, 1934 användes just en sådan här model 50 convertible som Zarah har som som pace car på Indy 500, men försäljningen totalt för 1934 årsmodell stannade på bara 7218 bilar vilket ändå var en fördubbling mot föregående år.

Raketforskare på utflykt.



En sportvagnsklubb på utflykt någonstans i San Fransiscotrakten 1952.  Brittiskt gällde för sportvagsfolket i Amerika på denna tiden , främre raden består av MG TC och TD med en Triumph 1800 längst ut på vänsterkanten.  I bakre raden står en outsider i form av en A-Ford hot rod, vilket ju också bör betraktas som en slags sportvagn i sin tid.  En annan udda vagn som syns där är en Crosley Hotshot, de större bilarna ser ut att vara Hillman Minx. 

Och det är inte heller vilka grabbar som helst som är ute och åker för dom arbetar allihopa på Jet Propulsion laboratories, JPL i Pasadena och är alltså raketforskare på riktigt.  Två år senare kom JPL att på börja samarbetet med Werner von Braun och hans raketforskare, med målet att erövra rymden, 1958 knöts JPL till det nybildade NASA och resten är historia.  

Skisser från GM Styling section 1955

Lite tidigare alster som kommit från GM Art and color section, senare omdöpt till Styling section visades här:
från-ett-skissblock-1938. och här: mer-från-harleys-skissblock.

Nu går vi några år framåt i tiden, 1955 och dessa alster är signerade Homer laGassey.








Bilder från hemlighuset


Här byggs världens hemligaste flygplan, i den hemligaste fabriken under största möjliga hemligstämpel. Vi är i "Skunk works" Lockheeds avdelning för de allra mest hemliga och osannorlika projekten, här ser vi ett av de mest extrema flygplanen genom tiderna ta form, Lockheed SR-71 Blackbird.   



SR-71 var ett spaningsplan, och inte vilket som helst, det slog allt annat i luftrummet med hästlängder när den flög första gången 1962, då i form av jakt/attackplan YF-12, men snart insåg man att det var som spaningsplan den skulle komma till sin rätt. Efter otaliga tester med varianterna YF-12, A-12 so togs den slutgiltiga SR-71 i tjänst 1966. 
Planet var i princip oåtkomligt, dels för att det byggdes med stealthteknik, i kompositmaterial och titan, och kunde kryssa på 25 000 meters höjd i mach 3. PÅ den höjden är temperaturen c:a 60 minusgrader, men friktionen hettade upp planet till 250-300 grader celsius. Inne i cockpit kunde det bli 160 grader varmt. Ett effektivt pumpsystem skyfflade överskottsvärmen in i motorerna. Besättningen bar därför nånting som nästan liknade astronautdräkter, hermetiskt tillslutna och trycksatta dräkter.  På denna höjd och i den farten krävdes noggrann navigering, man utvecklade en föregångare till GPS:en , kallad ANS kort för Astro-inertial navigation, ett datorsystem som navigerade efter stjärnpositioner, som sagt ingenting var konventionellt på Blackbird.  



Blackbird var 32 meter lång, 16 meter i vingspann med sina blended-bodyvingar, max startvikt var hela 78 ton. Motorena var de kraftigaste man utvecklat för flygplan, Pratt&Whitney J58, och var inte byggda som någon annan jetmotor dittills eller senare.  
Högsta fart som officiellt noterats för en Blackbird är 3,529km/h, normal marchhöjd var 26000 meter men den kunde nå närnare 30000. Vändradien vid marchfart var 14 mil, detta inte bara beroende på dess enorma fart, utan för att Blackbird hade en liten svaghet, den klarade inte mer sidleds G-krafter än 1,5G... 

På alla sätt, en av de mest extrema farkoster som någonsin flugit, 32 stycken Blackbird tillverkades totalt och tjänstgjorde fram till 1998.   


GM-bilar i österled

Detta är pressfoton, promotionsbilder på några vanliga GM-bilar ur sortimentet 1963, det märkliga är att dom är från Japan...


Corvette i Japan 1963.


Oldsmobile Super 88, med japanska modellskyltar.


En särling i sammanhanget, Opel Kadett coupé. Alla bilar har dessutom behållt vänsterstyrningen, japan har ju som bekant vänstertrafik.  Vad denna produktlansering i Asien var menad för är svårt att säga, försäljningen bör varit  tämligen småskalig.  
Mer om jänkare i Japan här:
jänkare-i-tokyo.
  

Turunens turbiner




William A Turunen till vänster i samspråk med Charles McLuen en sommardag 1954.
Turunen ledde General Motors turbinprogram och McLuen var utvecklingschef för GM Research laboratories, en post Turunen hade haft innan.  Fordonet dom diskuterar är inget ufo eller kvaddat jaktplan, utan en bil. Troligen det mest avancerade som rullat på hjul vid denna tid. Man hade börjar experimentera med turbindrift och satsade på att dett skulle bli framtidens drivkälla, men nu kom det inte riktigt att bli så, men detta sidospår var nog så intressant.


Bussen hette Turbocruiser och var också turbindriven, GM:s ingenjörer byggde och utvecklade desa drivkällor helt själva, och man höll igång turbinprogrammet något längre för tyngre fordon efter man fimpde tanken med att ha turbiner i personbilar. Tio år senare byggdes en mer utvecklad Turbocruiser 2, samt ett par lastbilsconcept, Bison och Turbo Titan.  

 
Här är bilen igen påklädd, Firebird kalldes den passande nog och här är testpiloten Mauri Rose i samspråk med Harley Earl, mannen som ritat skapelsen. Harley tog stor inspiration av det nya jetflygets utveckling och använde dess element i formgivningen. Han tog jetåldern ner på marken, och i Firebirdprogrammet så fick han fritt spelrum att i princip rita jaktplan med hjul. XP-21 Firebird hade chassi i lättmetall och glasfiberkaross, turbinmototrn hete Whirlfire och gav runt 370 hästkrafter vid 26000rpm! Testkörningarna visade dock att det enorma vridmomentet gjorde den nästan okörbar...  men det hindrade inte att att byggde Firebird två och tre, ännu mer avancerade, i både form, material och teknik.

heta bilar i kallt klimat

Fräcka amerikanska muskelbilar rullar fortfarande in i landet, just nu inte i lika strid ström som det varit. Tillgången verkar det inte vara någon fara med men priserna är fortfarande höga.



Denna fina 1969 års Dodge Coronet Super Bee anlände i början på januari, på alla punkter en sund och riktig bil med en liten detalj, det är en fejk, en så kallad "Clone" detta avslöjas ganska tydligt då den är byggd på en hardtopkaross, alla Super Bees hade stolpe. Men den är byggd med rätt Super Bee detaljer och motor samt dessutom anonnserad ut ärligt som just en "clone" Så då får det passera som en helt okej bil. 


Bilen brevid är en Pontiac Firebird cabriolet från 1968 med tillnamnet "H.O" detta var en trimnivå till standard V8:an som förutom stripes innebar en vässad 350 med fyrportsförgasare, högre kompression och annat. 320 hästkrafter uppgavs den ge med H.O package, för 181 dollar extra var det resonabel prestanda som låg bara tio hästar under vad man fick i 400" utförandet som kostade 350 dollar extra.  En firebird cab kostade i basutförande 3000 dollar och det byggdes hela 16960 stycken. 


Mustanger finns det gott om både i Sverige och amerika, lite ovanlig känns det dock att se en "ren" fastback som inte är en Mach-1 bil. 






 


The Melin collection - Oriental beat


Vad Frank Thomas i Santa Ana har för yrke kanske man inte behöver förklara, men han har en ganska speciell bil, en Toyota Corona hardtop coupe so skiljer sig ganska diametralt från resten av utbudet på parkeringen. Åtret är 1967 och japanska importbilar börjar komma på allvar i Kalifornien.   


Ken Prendegraft på besök hos Melins på North Wright St, Santa Ana, med sin nya fyrdörrars Corona 1967.


Brorsan Jon Melin ägde också en Corona, och den piffades upp med chrome-reverse-fälgar, gammalt hot rod-knep som känns ltie ovanlgit på en splitter ny "import car" 1968.


Systern Valery föll också för Coronans tuffa linjer i nätt format, brilliantröd och Chrome-reverse-fälgar bak...


Mera Toyotas i familjen Melin, här poserar systerdottern Andrea med en 1969 års Corona coupe.


Hos Nabers cadillac ser vi Al Dittmar, servicechefen parkera sin nya Corona 1969. Några av Als tidigare bilar har synts här, en Ford Falcon, 
nabers. och med Buick Riviera: nabers-backyard.


Nils Korsvall, en annan svenskemigrant i trakten, Hade denna Datsun L-510 pickup med camper på flaket, året är 1971. Och här chevys-in-santa-ana. ser vi herr Korsvall ett par år tidigare vid sin Impala.

Flickornas Fulvias

Fulvia efterträdde Appia 1963, och var tämligen lik den större Flavia i det mesta men med en ganska oortodox motor.  En längsställd V4 med bara 12 grader mellan cylindrarna, dessutom var hela motorpaketet vinklat 45 grader åt sidan.  I första utförandet var den på 1098cc och gav 59 hästkrafter, seanre V4:an kunde fås på ända 1584cc, skivbromsar var standard från första början.


Fulvia 1963




1965 kom en tuff coupé på kortare chassi.


Samma år kom också en Zagato Sport version på coupéen, denna fanns fram till 1972.


Fulvia sport Zagato byggdes i över 7000 exemplar, en bra siffra för en specialmodell.


i stort sett oförändrad Berlina 1966 med större motor och uppgraderade bromsar.

 

Fulvia fick en ansiktslyftning 1969, sedanen gick ur produktion 1973 efter nästa 200 000 byggda exemplar. Men coupéen främst i HF-utförande fick fortsätta fram till och med 1976, då dessa blev omåttligt populära och framgångsrika i rally och racing, och kom att vara så många år framöver.



Men Fulvia gjorde en kort comeback 2003 i form av en conceptbil, som var en retrodesign av den legemdariska coupéen. 


Dafs lilla okända.



Daf hade börjat i liten skala som verkstad 1928, som kom att utöka sin verksamhet med att bygga lastbilsläp, påbyggnader och liknande. 1932 kallade man sig Van Doornes Aanhangwagen Fabriek, som blev förkortat Daf.

1949 presenterade man sin första lilla lastbil A30, och 1950 kompletterade man den med en mindre skåpbil, A10.  Denna hade en Hercules sidventilsmotor på 46 hästkrafter och kunde lasta ett ton. Okänt hur många som byggdes men troligen byggdes denna lilla skåpbil fram till 1955, huvudsakligen verkar det varit polis, ambulanskår och militären som beställde dessa. 


1953 gjorde man även en pickup, A107 som verkar varit tänkt för export. Oklart om några av dessa skeppades iväg, men 370 exemplar skall ha byggts av A107/A117. Dessa hade en större sexcylindrig Herculesmotor på 91 hästkrafter. 

Chansen att hitta en A10 är nog obefintlig, utskrotningen har varit total. Dafmuseet i Eindhoven har en och känner till två till överlevande.


Cars & Stars - Fred & Dorothy



Ett smått historiskt ögonblick, för här står den allra första tillverkade Duesenberg model J, en av de mest beryktade bilmodellerna genom tiderna. Mannen som håller upp dörren för damen är ingen mindre än konstruktören själv, Fred Duesenberg. Damen heter
Dorothy_Sebastian, en av tidens mest kända filmstjärnor, året är 1929.  

Duesenberg model J var en bil för stjärnor, för den svindlande kostnaden av 8500 dollar fick man bara chassiet, kaross kostade några tusen dollar till. Fords nya model A phaeton kostade samma år 450 dollar... 

Bilen ovan har en Le Baron phaeton kaross och chassinummer 2125 och motornummer J101, och det är i det sistanämda fordonents identitet egentligen sitter på dom här.  Motor var en magnifik pjäs som saknade motstycke i sin samtid, en rak åtta på sju liter med fyra ventiler per cylinder och dubbla överliggande kamaxlar, effekten uppgavs till 265 hästkrafter.  1932 kunde man få en kompressormatad version som höjde effekten till 325 hästkrafter, bara 36 stycken byggdes med detta, inklusive de två speciella SSJ-bilarna 1936 som lär haft hela 400 häst. Clark Gable köpte den ena och Gary Cooper den andra.  Totalt lär bara c:a 470 Duesenberg model J/SJ byggts fram till 1937 när Duesenberg föll tillsammans med resten av Cord-Auburn-Duesenbergimperiet. 

 

In car entertainment 1955



Här,
tv-cheva. skrevs om live TV-kamera på en Chevrolet 1956 med mottagare inne i bilen, det remarkabla med det konsttycket var att bygga en TV-kamera såpass liten att den kunde användas på bilen.

Men redan året innan visade man hos Cadillac upp möjlighterna till förströelse i bilen, detta var en "show car" som kallades Westchester och hade alltså en TV, telefon och även rullbandspelare infällda i framsoffans ryggstöd.
Det verkar inte gå att finna några exteriöra bilder på Westchester, men dessa "Show cars" var oftast standardbilar som man piffade upp med andra färger, inredningar och inte minst teknik. Till skillnad från den tidens "dream cars" som var helt egensinnga byggen med fantasfulla karosser.
 

Sodomkas strömlinje


Sodomka, den tjeckiska karossmakaren har tidigare presenterats här:
/2009/november/käcka-tjecker-sodomka. och senare-sodomkas.



Här är ännu en märklig Sodomkakaross, en buss på Fordchassi. Det var kanske inte den vackraste skapelsen dom gjort, men den är intressant så tillvida att man använde en ganksa avancerad strömlinjeform med flackt vinklad vindruta på ett kommersiellt fordon  redan vid mitten av 1930-talet.


Cosmopolitens lillebror

Förra vintern anlände en Lincoln Cosmopolitan, en på många sätt imponerande modell med pondus: en-cosmopolit-har-hittat-hit.

Nu har en liknande sådan hittat hit.

Det är en "vanlig" Lincoln från 1950, dessa hade inget modellnamn utan var rätt och slätt Lincoln.
Vad som skiljer den från 49:an  är lite detaljer i grillen och nyinstrumentering, skillnaden på en Lincoln och Cosmopolitanmodellen är dels 25-30 centimeter i längd och den störe hade även hel välvd vindruta, lillebror behöll den delade fram till och med 1951.


Trots att detta är den mindre modellen är det på ingeet sätt en liten bil, längd på runt 5,40 och svulstiga lijer bidrar till ett massivt intryck. 


1950 fick man alltså en ny för tiden mycket modern instrumentering, radion var tillval.

Föregående år hade Lincoln satsat på lyx i massproduktion, 1948 tillverkade man bara 7769 bilar, dels beroende på att den helt nya 49:an kom redan i april 1948, men den kom man i gengäld att bygga i hela 73507 exemplar, mer än vad Lincoln byggt på bortåt tio produktionsår (1943-45 borträknat) sammantaget.  
Men den nya Lincolnen föll inte så väl ut, redan 1950 var försäljningen nere på 28190 bilar. 5748 av dom var coupéer inräknat specialmodellen Lido som kom ett halvår inpå modellåret, ytterligare 1315 var Cosmopolitan club coupe, samt dess dyrare variant Capri som gjordes i 509 exemplar. Ganska blygsamma siffror alltså som gör detta till mycket ovanliga bilar idag.  

Tatras plan

Tjeckiska Tatra byggde inte bara bilar,lastbilar  och järnvägsvagnar, på 30-talet slog dom sig i flygindustrin också. 1935 satte man upp en en avdelning för flygplanskonstruktion i Studenka, som chefskonstruktör knöt man till sig Karel Tomas, som tidiagre hade varit med och grundat Letov, Tjeckoslovakiens första och då största flygplanstillverkare. Första projektet var licenstillverkning av tyska Bücker Bü-131 Jungmann, ett dubbelvingat skolplan som fick heta Tatra T-131, som byggdes i en serie om 35 exemplar.
Sen följdes det av T-126 som var en licenstillverkad Avro 626, motorerna var av inhemskt ursprung, för T-126  användes en Avia RH-17 på 360 hästkrafter.

Avro 626

Efter lärdomen av licenstillverkningen så började man under 1936 konstruera en helt egenmodell, den första benämdes T-001, och baserades till viss del på T-131 men var ett monoplan. Med registreringen OK-TAN flög denna prototyp första gången våren 1937.



T-001 ändrades sedan till T-101 som flögs senare samma år, vingspannet hade nu ökats från nio till 13 meter vilket gjorde att man kunde ta med mer last och bränsle i planet  Motorn var densamma, en egentillverkad maskin på 95 hästkrafter som var byggd på licens från Hirth, HM-504 hette den och är i princip samma som sitter i Bückers Bü 131,134 och i Klemm Kl-35. Det räckte dock till för en marchfart på 190km/h, och toppfart på 225km/h och kunde klättra upp till 5500 meter.



T-001 och 101 kom att slå en hel del rekord, både i distans och höjd, bland annat flögs man med extratankar installerade sträckan Prag-Kharthoum, 434 mil, non-stop 1938. Höjdrekord sattes flera gånger, för sportplan med motorvolym under fyra liter. På första höjdförsöket nådde man 7113 meter och senare 7470 meter som var långt över det tidigare rekordet i klassen.   


Nästa steg i utvecklingen var T-201 som fick lite kortare vingspann och lägre fena, med detta nådde man lite högre toppfart och cockpiten förlängdes också. Fem stycken T-201 kom att byggas.


Åtminstonde en T-301 hann med att byggas 1938 som var tänkt att bli både militärt och civilt skolplan, men Tatras flugplansutvecklign avbröts abrubt med den tyska inmarschen i september 1938.  

Då fansn på utvecklinsstadiet två intressanta modeller, T-401 som skulle bli ett skolplan med sätena sida vid sida likt Messerschmitt Taifun, och en större tvåmotorig maskin som refererades till som T-002.  


T-002 kom dock att byggas efter kriget, fast då av Zlin med beteckningen Z-20, i ett exemplar.


Bevarad Tatra T-131 idag, 

 
T-101 #1 OK-TAO flyger återigen, fast som replika helt byggd från scratch.  


Flickornas Flavias

Lancia Flavia presenterades 1960, en modern bil med den strikta raka designen som kom att prägla det kommande decenniet. Och tillika en tekniskt intressant bil som hade boxermotor med överliggande kamxlar och framhjulsdrift, från 1965 försågs den även med bränsleinsprutning. 


Flavia 1960 bland blomsterprakt.




1962 kom även en vacker coupé. 


Och en spidermodell signerad Vignale. 

 
Flavia spider 1967 som var sista året för den öppna spidern, bara 878 stycken hade gjorts   


Flavia Sport var en coupé från Zagato med något annorlunda design.


Flavia Zagato sport i vintermiljö, även denna upphörde samam års om såiderm 1305 byggdes totalt.


Samma år 1967, fick sedanen också en liten ansiktslyftning.


1969 kom en ny coupé av Flavian. 

 
Och 1971 fick sedanen en modernisering, nu fick den också det mer anonyma namnet 2000 istället.


Den sista modellen hade en 2-liters boxer med elektronisk insprutning, Flavia/2000 fanns kvar ända fram till 1974.



Cars&Stars - Stan B


Stan Baumgartner (1894-1955) är nog inte så känd för oss, men han var en av sin tids mest kända pitchers i baseball. Karriären sträckte sig från 1914 till 1926 innan han sadlade om och blev sportjournalist. 
Senare blev han involverad i filmens värld och här står Stan på taket med rullkameran igång, firmatiteln på bilen lyder News Reel laboratories. 

Bilen är förresten högst ovanlig, Chrysler introducerade en stationsvagn med elegant träkaross 1941 och den fick heta Town&Country, efter kriget breddade man programmet till att även bygga en sedan, coupé och cabriolet i samma Town&Country-stil. Dock var det bara cabrioleten som nådde någon nämnvärd produktion och just en sådan såg vi här, med Bob Hope:
cars-stars-bob-hope. 1946-1948 byggdes 8368 sådana öppna New Yorker Town&Country, och en förserie på blott sju stycken coupéer.  Sedanen skall troligen bara funnits att tillgå under 1946 , och byggdes enligt fabrikens uppgift bara i 100 exemplar. 

Januariblandning


Årets första Mustang?  tidigt i januari anlände den här fina 67:an i Arcadian blue med färgmatchad blå inredning 


En lite äldre Ford också i mycket trevligt skick, och en stationsvagn som den här ser man inte så ofta, en Country Sedan från 1955. Denna modell byggdes dock i över 100 000 exemplar och ytterligare bortåt 20 000 av den lite lyxigare Country Squire med trädekor på sidorna. Överlevnadsprocenten är försvinnande liten. 


En annan fin Ford, fyrdörrars hardtop från 1957 är en variant man inte heller ser så många av. Detta är en Fairlane 500 Victoria hardtop, och med 68550 byggda äre det faktikst en av Fords minst tillverkade modeller detta år, då man totalt byggde otroliga 1676449 bilar och tog förstaplatsen från Chevrolet i försäljningsstatistiken. 
   

En annan inte helt ovanlig bil, Chevrolet Impala coupe från 1963, deta år ledde Chevrolet tillverkningen med 2237201 bilar gjorda när modellåret var slut. nästan 400 000 av dom var just sådana här Impala Sport coupes.  


Då är Buicks toppmodell för 1957 Roadmaster 75 betydligt ovanligare att se, 12250 stycken byggdes av den här hardtop sedanen plus 2404 coupéer. En annan liakdan Roadmaster 75 kom ju in förra året och skrevs om här:
buick-special.



En fin Cadillac de Ville från 1969, just coupén är inte så vanlig här då folk mest har varit intresserade av att importera cabrioleter. Men De Ville coupén byggdes i hela 65755 exemplar.


Pontiac Bonneville 1966, en av våra mer populära entusiastbilar i Sverige vid det här laget.


Likaså Chevrolet 1959 är och har alltid varit en omåttligt populär modell, detta är en Bel Air, som var mellanserien hos Chevrolet detta år. Chevrolet sålde faktiskt hela 706 bilar här 1959 men dom flesta av dom har nog tagit slut, så då får man fylla på förrådet med nya 59:or från USA.  


Chevrolet 1959 har en klart häftig instrumentering, mycket läcker kombination i denna cremegula bil med grön inredning också. 
 

Vega vertikalt

Chevrolet Vega presenterades 1970 med måtten 430cm på lämgden och bara 166cm bred som en liten kompakt bil för att möta den eskalerande importmarknaden. Det var en helt ny modern kostruktion, och dom freaktades också ett ett helt nytt annorlunda sätt.  
 


GM kom fram med dessa "vert-a-pac" tågvagnar, dessa kunde packas med 30 Vegas istället för de konventionella vagnarna som kunde lasta 18 bilar. En detalj var att bilen i sig självt var konstruerad för att stå på näsan, så dessa tranporterades "turn key" med alla oljor och vätskor påfyllda. Till och med batteriet hade sin ventilering så klurigt att syran inte läckte ut.



Vegans konstruktion förutom att kunna stå på högkant var i allmänhet ganska nydanande, Vegan fick beröm för sin väghållning och chassit med låg tyngsdpunkt. Motorn inbjöd dock inte till särskilt hård körning med sina 90 hästkrafter. Det var en fyra helt i aluminium som man hade lagt mycket resurser på att ta fram, med något märkligt slutresultat för den färdiga 2,3 litersmotorn ser i princip ut som en halv V8.



Med nya strängare utsläppsregler så ströps effekten med åren ända ner till 70 hästkrafter i Vegan, en klen tröst var GT-paketet som gav runt 85 hästkrafter, men en lite roligare Cosworth-modell kom 1975 med twincam-motor på 110 hästkrafter, den blev dock väldigt kortlivad.  Vegan som sådan blev förvånansvärt långlivad. Den togs emot väl av pressen 1970, men bara månaderna efter stod bilarna på rad hos verkstäderna för "recalls" som kom bli många över åren. Dom rostade i rasande takt, motorerna överhettade, batterier dog, kylsystem havererade, topplick läckte, förgasare flödade över och många irriterande elfel uppstod. Trots detta byggdes den i nästan 2 miljoner exemplar under sju år.  
    

Capronis Autoblinda

Autoblinda, så heter alltså pansarfordon på italienska. Denna märkliga skapelse byggdes av flygplanstillverkaren Caproni 1942.


Att placera hjulen hexagonalt har laborerats med emellanåt, en fördel man kan få är extremt snäv vändradie, bortsett från det troligen inte så mycket mer. Detta var en prototyp till ett lättare bepansrat spaningsfordon, och var ganska snabb sådan också, trots sin vikt på 3,4 ton hade den en toppfart på närmare 90km/h. Motorn var en V8 som togs från Lancia Astura.



En enda Caproni Vespa Autoblinda byggdes, testades och högst troligen skrotades efter det.


Volvo 760 30 år.

I torsdags var det exakt 30 år sedan en ny Volvo premiärvisades på Genevemässan.


På den här tiden var en helt ny Volvo någonting sensationellt, idag när Volvo med alla andra lanserar nya modeller och versioner på löpande band, så var det förr betydligt mer sällsynt mellan uppdateringarna. 1957 kom Amazonen, 1966 Volvo 140-serien, visserligen hade 240/260  haft sin debut 1974 men det var trots uppdateringen fortfarande väldigt mycket en 144 i grund och botten.
Visserligen hade vi även fått modellerna 66 och 343 från Nederländerna, men dom räknade ingen riktigt som några äkta Volvo.  Så en helt NY Volvo från Torslanda var en sensation av stora mått. Den konkurrerade ut Palme, Lill-Babs, Stenmark, ETA och sovjetiska u-båtar från tidningarnas löpsedlar.

 

I samtida motorpress löd rubrikerna ”Lyxvagn med rallybett” och ”En svensk tiger” bland andra. Alla var även samstämmigt imponerade av all avancerad teknik som hade lastats in i den nya bilen, något  Volvo-köpare sannerligen inte varit bortskämda med förut. Dock var det mesta av finesserna förbehållet tillvalslistan så även den fina skinninredningen i stram design i klart nordisk stil. 



Det helt nya chassiet fick också mycket beröm, 760 var stram och konsekvent i sitt uppförande med för tiden utmärkt väghållning, och dessutom hade i sann Volvo-anda stor möda gjort för krocksäkerheten. Mycket i den senare delen var banbrytande lösningar.

Den nya Volvons form diskuterades vitt och brett, den var ännu kantigare än innan , men samtidigt helt i linje med tiden, den kändes fräsch och nydanande. Man hade lagt ner mycket omsorg på att studera omvärldens modellutbud i både form och teknik. Arbetet med att skapa en ersättare till 264:an  i premiumskiktet hade påbörjats redan under mitten av sjuttiotalet och de första körbara prototyperna  testades redan 1978. Den ursprungliga premiären var från början planerad till 1980,men finslipningar och tester drog ut lite mer på tiden.
   
Vad man hade att anmärka på i de första testerna var att bagaget var stort, men svårlastat med hög tröskel. Vindbrus var också en irritationsfaktor och en del inredningsdetaljer i tvivelaktig kvalitet.  En annan detalj det skrevs om som krävde tillvänjning var servostyrningen, 1982 var en sådan sak ingen självklarhet i en europeisk prestigebil...

Dessutom var detta en ganska dyr bil, nybilspriset låg runt 100 000 kronor i basutförande. Ville man ha de extra finesserna från godishyllan som bestod av ABS, farthållare, elhissar, sollucka, A/C, skinnklädsel med mera så kunde man nog få lätta på lädret med ytterligare bortåt 50 000 kronor.
Först 1984 kom en man ut med en budgetmodell, den som bekant kom att heta 740.

 

Året efter lanserade man både 740 och 760 Kombi, i övrigt var det på Volvovis sparsamt med uppdateringar, först inför 1988 fick båda två lite ändringar främst i fronten och 760 försågs med den nya speciella ”multi-link” bakaxeln som fick följa med till efterträdaren 960. Tronskiftet mellan dessa två furstliga Volvomodeller skedde 1990. Den mer folkliga 740 fick dock hänga med ända fram till 1992.

760 kom att utgöra basen för märkets fortlevnad, för under slutet av 1970-talet hängde företagets existens på en skör tråd, en utebliven fusion med Renault gick i stöpet  och vikten av att ta fram en modern bil blev ännu mer akut.  Det gick så långt att det sägs att internt började projekt 760 kallas för 11-55, fem i tolv, det var bråttom innan klockan klämtade för gott alltså. Den nya Volvon var inte bara tänkt att bli en lyxig bil i tiden, utan en plattform att säkra produktionen av nya bilmodeller under 1980-talet för så värst mycket mer utvecklingskapital hade man inte efter 760:n var klar. Och även den planen lyckades man med då själva grunden stod sig ända fram till 1998 då epoken bakhjulsdrivna Volvos fick ett värdigt avslut med toppmodellen S90/V90. 

Totalt byggdes  hela 221 309 Volvo 760 under dessa år, och de allra flesta veks för exportmarknaden. För denna modell som ändå är en av de mest för oss kända och fick ikonstatus på ett tidigt stadium  blev faktiskt ingen särskilt vanlig syn på våra vägar, när såg ni en äkta 760 sist? 


Vintersport 1955

Någonstans i Bayern vintern 1955...


Invicta Import

på importfronten har det här året börjat bra, redan har rätt många roliga fordon kommit hit från USA och det är positivt. En av dom förtjänar en närmare granskning.  


Buick 1960 ser vi inte speciellt ofta, och en hel del rynkar lite på näsan över den underliga 60:an, självt tycker jag den är fantastisk. Detta var kulmen av "space age" design. Rymdfebern var som hetast i USA då, och detta avspeglade sig i formgivningen i allt från kaffetermosar och bilar. GM:s legendariska designchef var den som introducerade det. 1958 hade han lämnat över rodret till sin adept Bill Mitchell och ytterst ansvarig för Buick 60:ans former var George Moon som modellerade om 59:an med små men effektiva medel. 


George Moon låg bakom de intrikata vinklade fenorna som försvinner i höjd med coupéen, och de effektfullabaklamporna som skall påminna om raketutblås.  


Samma form går igen i frpnten där de vinklade ögonbrynen möts i ett plan ovanför grillen. Emblemet skvallrar om att detta är en Invicta Custom och det är en lite speciell modell.  


Invändigt skiljde den sig betänkligt från föregående årsmodell med en helt ny instrumentering med mycket speciell finess. På golvet ser vi också en annan detalj som infördes detta år, Buick fick nu sitt välkända emblem med de tre sköldarna.  


Instrumenten sitter inte där dom ser ut att göra, domligger försäkta horisontalt nere i själva panelen och det man ser är i själva verket en spegel.    



Och så här fungerar det, med reglaget till höger kan man justera vinkeln på spegeln, så här har vi antagligen världens första head-up display!

En mycket ovanlig sak med denna Invicta är att den har separata stolar, som var en del av Custompaketet som introducerades i januari 1960. Då fick man dessa bucket seats med en rejäl mittkonsol som var extrafack, dessutom läderklädsel. Denna klädsel fanns bara i beige, vinrött och blått, och bara till coupén, cabrioleten och stationsvagen i Invictaserien. i stationsvagnen var tilvalet bara möjligt för de som saknade extrasäte av någon anledning, hur många som såldes med detta finns inga siffror på men totalt byggdes 8960 Invicta hardtop coupéer 1960. 


En Invicta coupé låg på 3447 dollar i baspris, Custom kostade 295 dollar extra.   

Vart tar prototyperna vägen när dom dör 2

En annan variant på vart-tar-prototyperna-vagen-nar-dom-dör skedde med en serie Volkswagens, troligtvis strax före kriget. Det rör sig om en förserie till det som senare kom att kallas Volkswagen, men just dessa exemplar byggdes hos Mercedes-Benz under ledning av Ferdinand Porsche 1937. 30 stycken skall ha byggts och gick under namnet Volkswagen typ 30.  


Året efter hade Folkan, som då kallades Kdf-wagen fått sin slutgiltiga form, och dessutom hade man uppfört inte bara en stor fabrik utan en helt ny stad för att husera arbetarna, Kdf-Stadt hette den, som efter kriget bytte namn till det mer bekanta Wolfsburg.

Och när den nya tyska folkbilen hade presenterats hade typ30-bilarna tjänat ut sin roll och slogs helt enkelt sönder.


Bit för bit metodiskt och noggrant med tysk presicion...  



Ingenting av dessa sparades, antog man länge, först någon gång på 80-talet dök ett eller två chassin upp som tydligen hade glömts eller smusslats undan, det är alla spår som finns kvar av den underliga Volkswagen typ 30.  


Aerosan på nytt

I avsnittet bilar-med-snurr. behandlades fordonstypen typen Aerosan, som dock verkar haft ringa praktisk betydelse.  Men aerosans har fått en uppföljare i modern tid och teknologi, Ice Lotus. 



Den har ingeting med Lotus att göra, egentligen heter den Winston Wong BioInspired Ice Vehicle, förkortat WWBIV, detta efter sin huvudsponsor Winston Wen-Wang Wong.  Ice Lotus byggdes för att följa med en expedition till Sydpolen 2010 ledd av Andrew Regan. 

Syftet med denna underliga farkost var att ta den till den geografiska sydpolen som det första fordon att använda rent biobränsle. Och det gjorde den också tillsamans med resten av teamet i November 2010. 



2008 testades fordonet grundligt i Jämtlandsfjällen, den hade då en BMW-motor, som dock senare kom att bytas till en Rotax, anpassad för E85. Den väger runt 700 kilo och har en toppfart på 135km/h. En variabel propeller står för framdriften, och den har dessutom en GPR som är en speciell radar för att upptäcka sprickor och andra faror i isen. Ett perfekt spaningsfordon för hårda antarktiska förhållanden.


På Roys mack


På Station du Roy Thierry på en okänd ort i Frankrike sålde man i allafall BP-soppa, bilen har också ett kort namn för den heter DB. 
DB stod för Charles Deutsch och René Bonnet som var två duktiga konstruktörer som hade haft stor framgång med racingbilar. 1959 kom DB Le Mans som syns på bilden, baserad på mekanik från Panhard PL17. Runt 200 stycken Le Mans byggdes fram till 1962 när Deutsch och Bonnet gick skilda vägar. Charles kom att fortsätta utveckla sitt specialområde aerodynamik med sitt bolag Sera-CD, som kom att fortsätta ha ett stort samarbete med Panhard. René byggde vidare i egen regi och efterträdaren till Le mans hette Djet, vars tillverkning kom att tas över av Matra hösten 1964.