prestationer av lokala förmågor

Kriminalhistorisk krönika ur Härrydas undre värld..


En legend i hembygden hoppusslad från andrahandsuppgifter då de mesta i dennes karriär utspelat sig när jag inte var sopeciellt gammal. En del kryddat en hel del utelämnat, och kronologin har jag inte heller så mycket koll på, men iallfall. Det tidigaste jag känner till om denna JH torde vara när han och hans bror "hjälpte" sin far att odla i potatislandet. Det hände sig så att där blev varannan rad King Edward varannan mer suspekta grönsaker som inte ingår i vanliga kostcirkeln så.
Planen var lika enkel som bra, vem på bonnvischan skulle se skillnad på den gröna blasten som nåt annat. Jo en, längre bort igenom bodde en kriminalkommissarie, tillika chef för narkotikaenheten på Mölndalspolisen, han åkte vägen förbi just den åkerlappen till och från jobbet, och kunde snabbt identifiera vegetationen där.


Så går det några år, säkert inte helt utan nya kråkor i straffregistret men som jag i vart fall inte känner till.
 Det finns dumma planer som garanterat går i stöpet, det finns desperata planer som är förmenta att gå i stöpet, sen finns det dumma och desperata planer också. Ett sådant var nog rånförsöket mot posten (som inte längre finns) i Härryda.
JH tog enligt uppgift taxi till posten, säger åt chauffören att vänta här ett tag, går ur med nåt tillhygge eller vapen, drar en damstrumpa över huvudet och knallar in. Nu höll kassörska på att tömma postboxar och noterade inte busens ankomst vilket gjorde att han fick påkalla lite uppmärksamhet, när hon noterar den strumpförsedde besökaren så utbrister hon "nämen J, va konstig du ser ut idag" Det går ju åt skogen redan här, JH rusar efter oklara meningsutbyten ut till taxin som han ju då inte kan betala...


Kapitel ett i ligisthandboken , råna inte postkontoret hemma på mammas gata.


Anledning till följande två moment eller dess omständigheter eller när vet jag inte men skall försöka pussla ihop nåt. I samband med en större bjudning nånstans så gjorde JH inbrott, om det var i anslutning till bjudningen eller brevid vet jag alltså inte, hur som helst så slutar det med att han tar till flykten genom att stjäla en av gästernas bilar, framför dussintals vittnen. Och kommer iväg med en riktigt exklusiv sak. några säger Maserati, några säger Aston Martin, eller nåt annat. hur som helst en oerhört iögonfallande likaledes ovanligt speciellt fordon , nån säger enda exemplaret i landet av den  modellen vad det nu var för nåt.


Hur som helst så har han antingen ett "jobb" eller så skall nåt bevis undanröjas eller så flög fan i honom för färden med lyxbilen slutar i Landvetter där han tänder eld på en villa. Men lämnar den nystulna bilen kvar på platsen. 


JH:s sejourer är alltid korta men intensiva, det blir ju inte så mycket tid att ställa till det för sig och andra när man åker fast för i princip varje eskapad som genomförs. I denna svit skall det även ingått ett bankrån i Landvetter (återigen bakläxa på kapitel ett)

Nåt går inte fullt så bra denna gången heller, grannar, däribland min vän Tommy som då bodde nästan brevid banklokalen,. och annat folk ser allt som händer när JH och hans kumpaner stormar ut, Dom rusar förbi Tommy med AK4:or i högsta hugg när ledaren under sin svarta mask utbrister i farten "Tjänare Tommy!" å rusar vidare.


Så är det lugnt ett tag, nånting som jag däremot vet mer om hände i slutet av 80-talet och återigen tillbaks till hembygden för att låta historien upprepa sig. Det hade kunnat gå vägen, det var iallfall spektakulärt om inte annat. Som taget ur en film så planeras kuppen med stort K, timing, planering, rekning allt gicks igenom noggrant.
JH och hans kumpaner gick igenom allt minutiöst denna gången. Målet var värdetransporten med kontanter som skulle komma som första fordon till lastterminalen bakom ICA-butiken på helgmorgonen. För detta så satt dom och kurade under lastbryggan hela natten för att invänta gryningen . Flyktbil fanns undangömd med väntande chaufför som skulle dyka upp i rätt ögonblick.
Lastbilen kommer in på terminalområdet och dom skrider till verket. Dom stormar fram och upp på lastbryggan på var sin sida om lastbilshytten med dragna vapen. Det är bara det att det inte är värdetransporten, det är bara en grönsaksleverans som råkat komma på tok för tidigt. Medan detta går upp för dom i samma takt som paniken närmar sig, så närmar sig även flyktbilen med dörrarna öppna. Nu går det på tok på riktigt, vapen avlossas, flyktbilschauffören skräms av detta och börjar dra ifrån, fortfarande med öppna dörrar. JH skall hoppa ner till den flyende flyktbilen, men missbedömer avståndet, missar bilen, slår i asfalten och bryter benet.


Efter att sen fått gott om tid för sitt ben att läka så tycker man att man borde tänka över sin karriärsituation, och det kanske han gjorde, på sitt eget vis. För nästa kupp blev det också just en värdetransport. Detta bör ha skett väldigt kort efter frisläppande från den statliga försorgen, men nu skiljde sig mönstret lite, då denna kupp skedde i ända bort emot Mölnlycke... Behöver jag berätta att det också gick sådär?  
Kommentarer
Postat av: grandprix63

Helt fantastiskt. Det finns inget mer tragikomiskt än klantiga bovar.

Läste häromdagen om något snille som rånade en videobutik i Göteborg med machete. Lyckades komma över lite pengar och cigg. Tumult uppstod och en kund tömde en pulversläckare över rånaren som flydde med en spårvagn.

Postat av: Mårten

Och detta är en av våra mer "celebra" element odlade i hemmatrakten, då är det nog inte svårt att föreställa sig att vi får oss några tokskratt häromkring ibland :) dom har itne särsklit höga studieskulder om man säger så.

2008-11-17 @ 16:56:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback