veckans boktips

Det har inte ekat tomt i bokhyllan bara för att det inte funnits ett boktips på bloggen på länge. Tvärtom, så vi börjar återuppta det igen.. Först ut. 

London tillhör oss, av Len Deighton Originalets titel SS-GB, ISBN 91-1792282-2

Vintern 1940 , slaget om Storbritannien är över. Winston Churchill är avrättad och kungen sitter fängslad i Towern. På Scotland Yard går arbetet vidare trots att den nu är underställd tyska ockupationsmakten. Detektiven George Archer får i uppdrag att utreda mordet på en svartabörshaj. En utredning som sätter stora hjul i rullning, Archer får snart anlednign att undra varför självaste Heinrich Himmler river upp himmel och jord för att få fallet löst. Är den nya motståndsrörelsen också så oorganiserad och tandlös som folk tror? 

En fascinernade och skrämmande djupdykning i tumultet under en främmande militärmakts hårdhänta ockupation, väl skrivet av Len Deighton som har en gedigen erfarenhet av att skriva historiska faktaböcker om andra världskriget,  samt deckare. Här kombineras båda, i en spännande bok som skildrar nånting som var ytterst nära att hända, Tysk seger och ockupation av hela Storbritannien. 

 

Kommentarer
Postat av: svensson

Man får väl säga att engelska originaltiteln hade mer punch, mer slagkraft alltså, än det fesiga "London tillhör oss"...

Postat av: Mårten

Själv tycker jag "London tillhör oss" är bättre, låter som mer som ett slagord för en motståndsrörelse, annars är det itne ofta översättning av titlar blir så värst lyckade...

2008-09-27 @ 11:47:34
URL: http://svammelsurium.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback