Underbara uppblåsbara...

...Flygplan!

Goodyear är kända inom däckbranschen men inom konceren fanns också Goodyear Aircraft Company, som gjorde både ballonger och luftskepp.  På femtiotalet var luftskeppsepoken sedan länge förbi och nyttan av spärrballoner likaså. Så då tog man allt sitt kunnande om gummi och luft till att på fullt allvar bygga ett uppblåsbart flygplan!



GA-468 flög första gången 1956, det tog fem minuter och blåsa upp farkosten och sen handstartades den 40 hästkrafter starka motorn. Tanken rymde 76 liter och på detta kunde planet stanna uppe i mer än sex timmar, om man nu mot förmodan ville det. Toppfarten låg på 115km/h.

Det är sådana här tingestar som får testpiloter att helt plötsligt bli förkylda, eller hastigt komma på nåt annat skäl till att få stanna på marken. Men hur som helst så utvecklade man en tvåsitsig version också. GA-466.



täckt kabin och en 60 hästars motor kunde ta den upp till nästan 2000 meter för den som vågade. 

Så här nätt var Inflatoplanet i nedpackat tillstånd, bara och leta rätt på ventilen och börja blåsa... med bränsle och pilot vägde den lite över 300 kilo
                   

Ett dussin inflatoplanes byggdes och testades, otroligt nog inträffade bara ett allvarligt haveri. Men försvarsmakten gav ändå tummen ned, Goodyear hade i sin uppfinnarlusta bortsett från att planet lätt kunde skjutas ned med pil och båge...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback