Persiens stolthet, Golden Crown

Ett av de mindre kända konstflygningsteamen torde vara Imperial Iran Air Force speciella division, Golden Crown, men i Shahens Iran var de nationalhjältar. 

Kapten Nader Jahanbani med flera kollegor kom att utbildas på jetjaktplan på en amerikansk flygbas i Tyskland 1955, där startade idén om ett eget iranskt konstflygarteam. 1958 startade Golden Crown Acrojet team under ledning av Jahanbani. Inledningsvis flög man F84 Thunderjet i den här målningen.


För att några år senare byta till F86 Sabre.


Senare byttes dom ut till förmån för den modernare Northrop F5.
 

Ordning och reda med drill och diciplin. Det här är inte teamet, utan deras mekaniker som poserar framför en av deras nya F5:or 1973.


Gruppbild från 1977, med kronprins Reza Pahlavi i kostym, samt prinsessan Farahnaz och lillprinsen Ali-Reza



Sista bilden på Golden Crowns team från Januari 1979 då dom ställde upp för sista gången vid sina F-5:or, en månad senare fanns inte Imperial Air Force kvar, eller Shahen, eller det Iran man hade tjänstgjort för.
Här är piloterna den absulot sista gången med teamchef kapten Khalili längst till vänster. officerarna Bolghand, Akbari, Kakavan, Javadpour, Zarifkhadem och Nassirkhani  näst på rad. Grundaren Nader Jahanbani som vid den här tiden avancerat till general, avrättades i Mars 1979 av den nya regimen.   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback