Annons från Mathesons anno 1905

Matheson var ett kortlivat märke i den amerikanska bilismens barndom. Startades i Grand rapids, Michigan 1903 för att ganska omgående flytta till Holyoke, massachusetts. Efter 1905 skedde den blygsamma produktionen i Wilkes-Barre, Pennsylvania fram till nedläggnignen 1912. 

 

Matheson verkar av allt att döma varit en välbyggd och robust vagn. Några av de fina finesserna sticker ut i mängde, "Self starting from the seat" får en att anta att den vagn hade en slags självstart, nånting som annars inte dök upp förrän på Cadillac 1912. Och en "Automatic speed control by govenor" låter faktiskt som ett slags farthållae om än måhända av enklare sort än den som "först" syntes på Imperial 1955.
"Never failing ignition" och "long life without repairs" är nånting som fortfarande inte verkar vara en självklarhet på alla bilar ens idag...  

Allt detta för 5000 dollar, vilket får antas vara skälet till att matheson inte blev så långlivade. Detta är i dagens penningvärde över en miljon kronor!  några år senare höjdes priset till och med till 7500 dollar. Samtidigt hade Henry Ford börjat bygga bilar, 1905 kostade Fords model C tourer dock hela 2000 dollar men var av betydligt enklare slag än Matheson. Ford model T låg fortfarande några år fram i tiden. 

De första åren byggdes knappt 100 bilar inan flytten till Wilkes-Barre. Totalt uppskattas 1800 Matheson byggts fram till 1912. Här syns fabriken i Holyoke 1905 med två nästan färdiga Matheson tourers.
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback