belevat besök på turisthotellet
Gamla vykort är trevliga, särskilt när dom har lokal anknytning, och ännu mer så när de innehåller fordon. 
Här är Turisthotellet i Hindås någon gång troligen i slutet av fyrtiotalet på parkeringen ser vi en bil som torde varit tämligen uppseendeväckande och rejält dyr då, en Lincoln från 1946.  Direkt efter kriget var det inte lätt att köpa ny bil, ransoneringarna kom att fortgå, skyddstullar, stegrande priser och en världsindustri som ännu inte hämtat sig gjorde nya bilar till en bristvara. Lincoln var en mycket dyr och exklusiv bil med V12 motor och var dubbelt så dyr som en vanlig Ford sedan, få torde exporterats då bara drygt 16000 tillverkades totalt av 1946 års modell.
Någon försäljningstatistik för Sverige detta år finns inte att få tag på, men 1950 såldes blott sju Lincolns här, av de tidigare årgångarna troligen färre. 
  
Så vem kan ha besökt turisthotellet i Hindås med denna extravaganta och sällsynta kärra?     

Det får vi nog aldrig reda på, bilen brevid däremot var lite vanligare, det är en Plymouth av årsmodell 1946-48, dessa var desto vanligare då de sattes samman här i Sverige hos ANA i Nyköping. Bilarna kom nedmonterade i lådor som ett sätt att kringgå skyddstullar och importkvoter.

Turisthotellet, som heter Hjortvikens konferenscenter idag uppförd i stram modernistisk stil i slutet av 30-talet. Då ersatte den det tidigare turisthotellet som var en enorm storslagen byggnad, som oturligt nog brann ner till grunden 1935.  

Kommentarer
Postat av: mullis

som vanligt en klockren analys och berättelse

2011-11-10 @ 08:32:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback