Lesters ljudliga uppfinning

Lester William Polfuss kallades sig för enkelhetens skull Les Paul, och han kunde traktera ett flertal instrument. När inte de vanliga instrumenten räckte til så uppfann han nya, här kompar han sin fru Mary Ford med sin nya uppfinning, elgitarren.



Eller planka, gura och allt vad den kallas, grundstommen var alltså en massiv gotarrkropp med mikrofoner som tog upp svängningarna i strängarna, och detta banade iväg för flera nya möjligheter att hantera en gitarr.  Les Paul själv låg bakom många av de nya innovativa spelstilarna, och dessutom var han troligen först med att "mixa" låtarna med överlägg, delay och slingor.  En del av de nya greppen syns här ovan på inspelningen från 1951.
Men vad är det egentligen vi lyssnar på? Rockmusiken låg flera år framåt i tiden, eller all annan gitarrbaserad pop också för den delen. Så vad dessa pionjärer inom den moderna musiken gjorde var att helt enkelt översätta jazzmusik till stränginstrument, så detta är en jazzlåt ursprungligen komponerad av Morgan Lewis 1940.

Kommentarer
Postat av: Karl-Erik Stridh

Elgitarren förekom redan på 1930-talet i musikstilen Texas Swing (mix av country och storband)

2012-04-10 @ 23:48:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback