Cars & Planes - Mercedes & MFI

En vårdag 1961 står ett helt nytt flygplan färdigt i Malmö, det en BA-7 eller en MFI-9 berodende lite på hur man ser på det. Björn Andreasson hette en ny konstruktör på firman som hade varit hos Northrop i USA ett par år. Där hade konstruerat BA-7 och byggt i ett par exemplar. Den stod alltså sen modell för MFI-9.
Planet ovan registrerades den 27:e mars 1961 som BA-7 med serienummer #1, som i det första exemplaret av MFI-9. Vems Mercedesen i bakgrunden är kan man undra, kanske är det representanten för Bölkow i Västtyskland som är på tjänstebesök?  SE-CPF kom 1962 att fraktas ned till Bölkow för tester och planerad licnstillverkning. Där gick det lite illa för maskinen för efter bara ett par veckor bröts landningsstället sönder. Planet omregistrerades efter haveriet D-EBVA men flögs alkdrig igen utan skrotades. Men den hade dock fullgjort sitt syfte genom att stå mall för Bölkow 208 som byggdes i 210 exemplar fram till 1971.
 
 

Kommentarer
Postat av: Martin

Ja du, det var inte många rätt...!!

Björn jobbade på Convair och byggde en (1) BA7 N2806D under sin tid i San Diego. Rulle Abelin besökte Björn och provflög 7:an. Han övertalade Björn att flytta hem till Sverige och ta 7:an med sig. Den målades upp som SE-COW med reglades aldrig officiellt som sådan. Den stod som prototyp för den första MFI junior som ses på bilden ovan, SE-CPF med sn 01, denna flögs till LeBourget och deltog på mässan där. Vid hemflygning till Sverige fick Ove D som flög motorstörningar vid en mellanlandning i Tyskland och gick av banan. Maskinen fick åka bil hem. CPF leveransflögs (skeppades inte) till Bölkow och reggades så småningom på tyskt register efter att ha flugit som CPF ett tag. Därefter havererade den i Peine med stora skador. Först senare fick modellen namnet ändrat till MFI 9, fr.o.m. sn 25 kallades modellen MFI 9B, nu med flera uppgraderingar. Resten finns att läsa i SFFs Flyghistorisk Revy om MFI.

2014-03-06 @ 19:51:26
Postat av: Martin

Mercan tillhörde Olle Fredriksson som var plåtslagare på MFI.
Btw....

2014-03-07 @ 20:08:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback