Nationaldags-dags

Så firades det då nationaldag i Sverige som numer är en röd dag i almanackan. För att få till detta så valdes ju att stryka anandag pingst, för att annars får vi tydligen ett gigantiskt produktionsbortfall i det här u-landet har en del politker räknat ut.

Med följd att, annandag pingst i år tas ut som "klämdag" så bortfallet istället blir två dagar, ännu en gedigen kalkyl från sosse-rankesmedjan.

Vad är det som firas då? I många andra länder finns det oftast storslagna anledningar, som självständgihet, befrielse från kolonialism, revolution, och liknande sprängstoff. 

I vårt land gäller det en luddig regerigsreform som inte får speciellt många rader i någon historiebok, och som i sin hela förklaring låter så trist att tapeterna trillar ner. 

Men Gustav Vasa då? det firas ju även, anser mer stor-historiskt bevandrade, att "Landsfadern" Vasa tågade in i Stockholm den 6:e Juni 1523, och kastade ut Christian Tyrann

Det måhända han gjorde, men han kastade ut danske Christian ur Stockholm, vad det berörde resten av landet på den tiden var för folket tämligen egalt, möjligtvis fick gemene man något mindre illa efter det, men Vasa var inte så värst mycket snällare mot folket i kretsen kring makten än sin föregångare. Högadliga fick skaffa backspeglar när Gustavs kansler var ute efter att statuera exempel. 

Denna landsfader lär tydligen vart en rätt osympatisk och grinig typ, inte speciellt charmerande alls, och det enda han åstadkom som blev bestående egentligen var att införa arvtronföljden, mycket mer tillfördes inte, för dom ohyfsade sönerna ägnade sig mest åt att göra livet surt för varandra än att ta vara på arvet. 

Förresten, så tågade Gustav Vasa inte ens in i Stockholm den 6:e Juni, för vi använde en helt annan kalender på den tiden . 

 
  

Kommentarer
Postat av: Christopher

Han fick väl ett knäckebröd uppkallat efter sig också?

Postat av: Mårten

Ja just det :-) kan va värt en ledig dag å fira felbakat bröd....

2006-06-08 @ 08:33:05
URL: http://svammelsurium.blogg.se
Postat av: Robban

Jag tycker han kunde ha nöjt sig med sitt lopp...eller varför hjälpte de där dalmasarna honom? Hade varit bättre för er svenskar att vara en del av Danmark, vilket antagligen varit fallet om danskarna fått tag på honom då... :))

2006-06-09 @ 11:45:11
URL: http://punkmummel.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback