Märkligheter från Norge

Vid Charlottenbergs nya köpcenter dök dessa udda ekipage upp. klyftig idé att ta med sig en egen tankbil till bolaget...





Det rör sig om två stycken Commer C-series, brittiska mindre lastbilar från 1956 respektive 1958, modeller vi sett oerhört få om ens några av i Sverige. men i Norge rullar en hel del märkliga typer och modeller som aldrig setts här. Förklaringen till det förklarade en av Commer-ägarna att efter kriget fick Norge stort understöd av marshallhjälpen. det var framföör allt en skriande brist på kommersiella fordon, traktorer och jordbruksredskap. Så det skeppades mycket surplus lastbilar och jeepar dit, och det följde senare med subventionerade vanliga civila modeller som bland annat dessa käcka små Commer-lastbilar.

Commer i korthet, tillverkat enbart lastbilar från 1909, köptes upp av Humber 1931 och kom därigenom att ingå i
Rootes gruppen som senare köptes upp av Chrysler på 70-talet och Commers modeller såldes nu med Dodge-emblem innan nästa vändning då Peugeot upp Chrysler Europe. Från 1979 så byggde man istället Dodge-modeller fast med Renault-emblem

Vad gjorde dessa Commer.bilar i Charlottenberg då? Äuhm, dum fråga vad norrmän handlar inför fredagen där, men skälet till att dessa fina bilar var med var nämligen helgen stora begivenhet i nejden, Veterandagene på Magnor nån mil in på andra sidan gränsen, mer om det senare.

Att norrmän handlar mycket över gränsen från oss känner vi ju till, men Charlottenbergs sprillans nya köpcenter fick mig nästan att tappa hakan: Det är fullständigt enormt,. 31000 kvadratmeter! och cementen har knappt hunnit svalna i grunden innan det planeras att utökas med ytterligare 5000m2!
Tänk då att detta är på en ort med ungefär tvåtusen invånare.


För tre år sen såg det ut så här på samma plats, tallskogen där i bakgrunden alltså, är den platts jättekolossen ligger nu. Statoilstationen finns fortfarande kvar, bild från 2002 med min Caprice brevid en norskregistrerad dito.



Kommentarer
Postat av: Farbror Sid

Fy fasiken vilken tuff BP tankbil... som hämtat från något seriemagasin på 50-60talet

Postat av: F

Håller med Sid! Känns rätt mkt Paul Temple ;)

2008-07-06 @ 12:18:42
URL: http://lae.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback