Mythbusting: Spirit of extracy

Myt: Rolls Royce har alltid haft en kylarprydnad föreställande en knästående angel, som heter Spirit of extacy och är gjord i massivt silver.


Inget av ovanstående är riktigt sant, "ängeln" är egentligen ingen annan än miss Elenor Thornton, Lord Montagus privatsekreterare. Lord John Scott-Montagu of Beaulieu var en av bilismens pionjärer i Storbritannien. Redan 1899 hade han tillsammans med Charles Rolls kört rallyt Paris-Ostende. Hans politiska inflytande skapade bra förmån för den spirande automobilindustrin och öppnade även möjligheterna för motorsport på brittiska öarna. Redan 1902 startade han även den första tidskriften för motorister Cars Illustrated. Givetvis handlade lorden sina bilar framgent hos sin vän Charles Rolls, alltså ena halvan av Rolls Royce.


På denna tidning arbetade tecknaren och konstnären Charles Sykes, och 1903 fick han i uppdrag att göra en statyett till en pokal, som skulle pryda första priset "Montagu Trophy" för Gordon Bennett-loppet detta år. Huruvida miss Thornton verkligen stod modell för denna är osäkert, men slutresultatet blev slående likt henne. Lord Montagu lät sedan Sykes finslipa designen och den nya statyetten skulle pryda lordens alla Rolls Royce-bilar framigenom, modellen fick namnet "Whisper"


Nu nappade själva Rolls Royce på idén, ytterligare en uppdatering av "Whisper" gjordes av Sykes, nu med miss Thornton mer uppblandad med gudinnan Nikes skepnad så kom den nya statyetten att kallas för Spirit of Extacy" och kom från och med 1912 att pryda kylaren på Rolls Royce alla modeller.Som synes på bilden från vänster, Whisper och Spirit of extacy i sina tidigaste former, 1933 fick Sykes uppdraget att modernisera den, och då blev hon faktiskt knästående ett tag, innan hon återigen fick en upprätt position i början på 60-talet. Från början gjöts dom i brons och nickel, från 1948 i rostfritt stål, men som sagt aldrig i silver.  Vissa specialbyggda modeller för kungahuset har dock fått en helt annan kylarprydnad i form av St Göran och draken.


Lord Montagu och hans sekreterare var på hemväg från indien i december 1915 när deras skepp torpederades och sjönk, Lord Montagu var en av enbart 11 överlevande, miss Thornton var det inte.

Kommentarer
Postat av: grandprix63

Hur var det med färgen på "RR"-märket på kylaren? Är det också en myt att det ändrade färg från rött till svart efter att Charles Rolls avlidit?

Postat av: Gubben

Aha, intressant - hade ingen aning faktiskt!

2008-11-18 @ 21:14:17
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Mårten

Jo, visst gjordes det, men på inrådan av CS Rolls själv före hans bortgång, helt enkelt därför att svart ansågs ha en mer sober framtoning än rött.

2008-11-19 @ 14:05:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback