De förgätna del 22 - Plymouth Mod Top specials

Ett av det mer originella "trim packages" som nånsin lanserats hos Chrysler var "Mod Top" och fanns tillgängligt huvudsakligen till Plymouth Satellite, men senare har det framkommit att fler modeller utrustades med detta. 

                    

Mod Top, ett storslaget exempel på när marknadsundersökningar görs på fel bas på fel sätt av fel folk med fel insikter. Sommaren 1969 och man skulle piffa upp Plymouths småtråkiga mid-size sortiment med en lite mer ungdomlig appeal. Det gällde att pejla ungdomstrenderna och det gjorde dom hos Plymouth, och lanserade helt ogenerat det sanslösa Mod Top Special, som bestod i huvudsak av ett skrikigt storblommigt vinyltak!Inte bara taket utan även inredningen färgmatchades också, "color-keyed" kallades det och blomstermönstret återkom i sätesklädseln. Dock kunde det väljas bort, eller tvärtom, vanligt vinyltak med blommig inredning. Cabriolet skall ha funnits att beställa i detta utförande, men antagligen byggdes aldrig någon.


Och som om det inte vore nog, så fick man med en tjusig nyckelring också! 
       

Främst var det Plymouth Satellite coupéer som utrustades med detta, hela 1637 såna beställdes. Och det är de mest kända av dom , verkar som om samtliga bilar var blåa eller vita med blått tak och inredning. Även mod-top klistermärket som fanns i bakre sidorutan på vissa modeller.

men syskonmodellerna hos Dodge gick också att få med detta, tydligen var de flesta av dom i grönt färgschema istället, här en av de mest sällsynta en av 18 Dodge Coronet Super Bee från 1969 med Mod Top, i väldigt grönt.


Det fanns i gult också, huvudsakligen på A-karosserna, det vill säga Barracuda, Dart och Cuda-bilarna; här en ovanlig Barracuda 340 Formula S med i gult, näst mest vanliga mod-toppen 937 Barracuda 69:or gjordes med detta. Dock verkar dom sakna emblemet som fanns på Satellite, itsället satt mod-top klistermärket i bakre sidorutan. Denna har även full Mod-Top inredning också.


340 Formula S var Barracudans mesta prestandapaket, en 340 med fyrportsförgasare, men Mod Tops kunde kombineras med alla motoralternativEn mod-top bil går att få äktheten bekräftad genom att kolla fender tag-skylten och ännu hellre build-sheet om det finns kvar gömt i bilen. Modellerna ovan Satellite och Barracuda är de två vanligaste som utrustades med Mod Top, bland de mest ovanliga, DOdge Coronet Super Bee med 8 respektive 18 i coupé och hardtop utförande, 14 Dodge Dart GT hardtops och 16 Dart GTS gjordes också med detta.
Utvöver det Dart Swingers gick att få med det också, totalt gjordes så många som  2792 Mod Tops 1969.  
Nedan den enda käna Mod-Toppen i Sverige, Satellite coupé från 1969 som renoverades för en del år sen, det blommiga vinyltaket nytillverkas faktiskt idag.

Mod tops fanns kvar i utbudet under 1970, men ytterst få valdes med detta, då återfanns mod-top enbart på den nya Cuda/Barracuda modellen, mindre än 80 sådana  tros ha sålts med detta  


Min personliga reflektion, jag är förvånad över att det såldes så många Mod Tops ändå, alltså man vbille föryngra sin kundkrets med en häftig och trendig modell, och flower power regerade på amerikanska västkusten detta år, så långt var det rätt tänkt. Men denna tilltänkta köpkrets var nog vare sig pengar eller ens en take på att köpa sig en ny bil...  

Håll i er , det är nu bekräftat att en CUDA COUPE MED HEMI 426 levererades 1970 i grönt med gult mod top-package! Bilen är under renovering, hoppas på bilder snart.

1971 så fanns dock ett annat märkligt tillval hos Plymouth på deras stora Fury Gran coupé, the Paisley top, 70-talet var här...


Kommentarer
Postat av: svensson

Hiskeligt fult...Hippies och bilar, fabriksnya amerikanska bilar - det går inte. Jag tänker även på de AMC-annonser du hade nyss, med hippiefolk och randiga tält omkring AMC:s bilar; yeech...Hippies och folkabussar, Citroen CV2:or och Renault 4:or, det går däremot utmärkt...

Postat av: Mårten

Jo... ekvationen gick liksom inte riktigt ihop.

Fast såhär i efterhand får man säga att lite häftigt är det iallfall :)

2008-09-30 @ 17:00:41
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: Farbror Sid

Skrivbordprodukt... nån hade hört att det där med flower power var inne nu... oj en ny kundkrets! Vad hippierörelsen stod för var väl ingen som tänkte på eller brydde sig om att ta reda på. Det är väl ofta så... inte bara inom bilbranschen.

2008-09-30 @ 17:08:10
URL: http://farbror-sid.se
Postat av: Mårten B

Kolla även in Chrysler Aztec Cordoba!

UDDA!MVHMB

2009-11-11 @ 17:30:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback