Kanadas Meteor

Märket Meteor har avhandlats här och var tidigare, oftast tror folk att det rör sig om ett modellnamn, men så är det inte riktigt, Meteor var ett eget märke inom Ford-koncernen, men byggdes och såldes främst i Kanada. Men inte en special-Ford för Kanada, för hela Fords vanliga sortiment fanns att tillgå jämnsides med dessa. 

I USA var uppbyggnaden hos återförsäljare att man sålde Ford för sig, och Lincoln-Mercury genom en annan organisation. I Kanada som är mycket mer vidsträckt och glest befolkat fungerade inte detta utan Lincoln-Mercury handlarna kompletterades där med en billigare modell som då var Meteor. Likaså Ford-handlarna fick en "upmarket" modell som hette Monarch, baserad på Mercury. 

Dessa kom sedermera att ha helt unika modellnamn, såsom, Rideau, Niagara, Montcalm och Lemoyne.
Meteor introducerades hos återförsäljarna i juni 1948. 
Dom var i allt utom grill, lister och baklampor en Ford, som syns på denna Meteor 1950.


19511952-55
    
1956-61
     
     1962-63 gjordes inga Meteorer i Kanada, dock gjordes senare delen av 1963 års modell en Mercury 400 som låg i linje med Meteor, 1964 satsade man åter på märket Meteor nu var den baserad på Mercury Monterey, fast hade Fords instrumentpanel och inredning. Följdaktligt så slopade man försäljninge av Montereys i Kanada.

1965-1966 och 1969 års Meteors.
      

Meteor byggdes ända fram till och med 1975.


Efter 1976 gjorde man dock en egen billigare modell av Mercury Marquis  som fick tillnamnet Meteor och byggdes av Ford of Canada fram till 1981.
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Ballt att läsa om! Måste säga att man är rätt orepeterad på Meteor men visst var det rätt roliga designvändningar man gjorde. Gillar 61-an.

Postat av: Anonym

Kollat i din utomordentliga blogg Mårten, men inte hittat något om Ford Granada(US)och Mercury Monarch midsize, då jag införskaffat en sån hade din undersökande journalistik varit eminent !!Finns en del info på nätet förvisso, som denna: http://www.gmv-registry.com/62.html , dock hittar ju du info som inte finns så...

2011-06-02 @ 01:29:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback