Mer projekt som kom av sig och kom bort

Yamaha är inte kända för sin karriär inom bilbranschen men mindre känt är att dom legotillverkar en hel del modeller åt de större tillverkarna. Dock har dom emellanåt gjort ett par egna trevare med fyrhjulingar. Dessa två prototyper härstammar från 1961, överst en vacker roadster som kallades YX-30, som sedan försåg med nytt skal av inte fullt så elegant snitt..'

I förlängningen kom denna vagn dock indirekt leda till den legendariska Datsun Z.


Elegant och sportig coupe från Toyota 1963. '


Willys gjorde sig inte så kända i USA för sportbilar direkt, men däremot Willys i Brasilien byggde bland annat Renault Alpine på licens under namnet Willys Interlagos. 1963 presenterade prototypen Capeta som var tänkt som ett komplement till Interlagos, men det blev bara en enda Capeta och den finns bevarad än idag.
MG EX234 var ett förslag till att uppdatera MGB:n 1964 . Pininfarina svarade för den smäckra designen, som det tyvärr inte kom att bli nåt av.
En bisarr skapelse från Citroen och baserad på en kortad DS. 1965 funderade man på att ta fram en sportpadda, men sen slutade man fundera på det och strök projektet.
Såhär skulle Jensen Interceptor se ut från början var det tänkt, men slutresultatet kom att skilja sig ganska markant.
1972 syntes en större Jensen-prototyp testas, det var FFF-100, men den kom aldrig att materialiseras.
1966 provade Jaguar ut ett dubbelt lyktarrangemang på E-type vilket tydligen inte föll i smaken.
En P1800 fastback? Ja det hade vi kanske fått se. Fissore byggde denna 1966, fast den fick tummen ned av Volvo och försvann spårlöst.
Så här skulle SAAB 99 egentligen sett ut. I och för sig ville Sason och designteamet ha rektangulära lyktor men fick nej av ledningen för det skulle bli alldeles för dyrt att ta fram. Räddningen kom dock från oväntat håll. Samtidigt så lanserade Renault sin modell 16 med just detta och rektangulära lampor blev då ekonomiskt möjligt även för SAAB och 99:an modellerades om en sista gång igen.
En Sonettkonkurrent som kunde blivit. UVMV-Skoda 1100GT var en nätt sportvagn som testades och byggdes i ett par exemplar runt 1970 men nåt mer blev det inte av denna käcka tjecken.

En märklig ryssbil var Maksi som enligt uppgift gjordes 1967. Mycket lite känt, antagligen ett verk av en så kallad "fristående" byrå. Dessa var i regel knutna till ett universitet eller forskningsanstalt, som i sin tur underställdes någon konstruktionsbyrå, som var underställd nån gren av politbyrån, som var underställda centralkommittéen. Byråkratin var lång, krånglig och minst sagt luddig i Sovjet så hur och varför en del projekt godkändes eller underkändes verkar inte gå att reda ut i den snåriga beslutskedjan.

Ferrari brukar i regel inte gå in i några återvändsgränder när dom laborerar fram nya modeller, men just 408 från 1988 hamnade i en sån och skrinlades.
Ett svenskt sportbilsprojekt som presenterades 1991 var den spännande Mayo P1. Bilen byggdes av Leif Mellberg efter design av Sune Envall. Tyvärr blev det bara en enda Mayo och projektet rann ut i sanden.


Kommentarer
Postat av: Sune Envall

Hej;

Mellbergs bil designades av honom själv, helt och hållet!!

Mvh

Sune

2011-06-09 @ 08:07:28
Postat av: Sune Envall

Fel;

Jag menade bilen ovanför Maya!! Jag trodde det var en Mellberg-prototyp men ser nu att det är Ferrari´s

kantlåda. Bra att den inte kom i produktion.

2011-06-09 @ 08:11:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback