Rhodes Ford

En sammansättningsfabrik som inte längre finns i ett land som inte heller längre finns. Den kortlivade verksamheten Ford of Rhodesia.
Detta var en anläggning som var ett sidoskott av Fords redan väletablerade Sydafrika-verksamhet. Här sattes det främst ihop engelska Fordar från 1961 och en del år framåt. Här ser vi Fordanställda knåpa ihop Ford Anglia i faktiskt rätt fräscha och luftiga lokalen som var belägna några mil utanför Salisbury (numera Harare)Och ute i ökenhettan står leveransklara Ford Dexta traktorer, Zephyrs och ett par Thames Trader lastvagnar


Här sattes även ihop amerikanska Galaxies och bruksfordon som F-100 pickuper. Här en annons för dessa som såldes genom Kabot Brothers, som byggde egna flak och påbyggnader för dessa.  Givetvis var även de amerikanska Rhodesia-Fordarna högerstyrda. Som synes erbjöd dom det mesta man kan behöva i ett ruffigt jordbrukarland med tufft klimat och svår terräng, inklusive "stainless steel beer tankers"!

 


Och chassiplåten som bevisar att du har en äkta Rhodesia-byggd Ford


Läget blev lite mer bekymmersamt runt 1965 i Rhodesia, och troligtvis upphörde Fords verksamhet där 1966-67 då sanktioner infördes och med handelsbojkott från Englands sida så blev det inge mer Fordar gjorda i SAlisbury.


Kommentarer
Postat av: Larsson

Intressant inlägg!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback